Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μικρό το ενδιαφέρον για περισσότερα τραπεζοκαθίσματα

Λίγοι είναι μέχρι στιγμής οι επαγγελματίες της εστίασης που αξιοποίησαν τις ευεργετικές διατάξεις που αφορούν την επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων.

Με αργό ρυθμό υποβάλλονται οι αιτήσεις από τους επαγγελματίες της εστίασης προς τον δήμο Θεσσαλονίκης για την αξιοποίηση των ευεργετικών διατάξεων οι οποίες αφορούν την μέγιστη δυνατή επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων. Τις πρώτες τέσσερις ημέρες είχαν υποβληθεί μόλις πενήντα αιτήσεις, ενώ χθες υποβλήθηκαν άλλες 25. Σημειώνεται ότι ο αριθμός των καταστημάτων τα οποία απλώνουν τραπεζοκαθίσματα σε πεζοδρόμια και πλατείες του δήμου Θεσσαλονίκης είναι περίπου δύο χιλιάδες.

“Είναι λογικό να υπάρχει μικρός αριθμός αιτήσεων κατά τις πρώτες ημέρες καθώς προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης είναι να συνοδεύεται και από τοπογραφικό σχεδιάγραμμα υπογεγραμμένο από μηχανικό για την έκδοση του οποίου απαιτείται προφανώς ικανός χρόνος”, αναφέρει ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιώργος Αβαρλής. Εκφράζει συγχρόνως, τη βεβαιότητα ότι μέρα με τη μέρα οι αιτήσεις θα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. “Αν και είναι παρακινδυνευμένο να κάνουμε εκτιμήσεις, ωστόσο πιστεύω ότι πολλοί επαγγελματίες μάλλον δεν πρόκειται να θελήσουν να επεκτείνουν τα τραπεζοκαθίσματά τους” σημειώνει ο κ. Αβαρλής.

Ανάλογη διάθεση δείχνουν και αρκετοί καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου με τους οποίους συνομίλησε η Voria.gr. “Αν και έχουμε απλώσει τα μισά τραπεζοκαθίσματα σε σχέση με αυτά που είχαμε πριν από την καραντίνα, εντούτοις μόνο τα μισά από αυτά γεμίζουν”, αναφέρει ιδιοκτήτης ταβέρνας στην περιοχή του Λευκού Πύργου. Στα καφέ η κίνηση είναι μεγαλύτερη, αλλά εμφανώς πολύ κατώτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο προηγούμενων ετών. “Δεν έχω αποφασίσει ακόμη εάν θα ζητήσω να αξιοποιήσω περισσότερο δημόσιο χώρο, καθώς κανείς δεν ξέρει εάν θα επιστρέψουν οι πελάτες”, δηλώνει επαγγελματίας ο οποίος διατηρεί καφέ μπαρ στον πεζόδρομο της Ικτίνου.

Πέραν αυτών, ένας επιπλέον λόγος για το ανεμικό έως τώρα, ενδιαφέρον των επαγγελματιών να “απλωθούν” στο δημόσιο χώρο είναι και ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός τους. Ως γνωστόν οι αιτήσεις, μαζί με τα σχετικά δικαιολογητικά (τοπογραφικό, υπεύθυνη δήλωση) υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο δήμο. Ωστόσο, ορισμένοι προσέρχονται αυτοπροσώπως στο δημαρχείο για να τα καταθέσουν αν και αυτό δεν προβλέπεται. “Τους εξηγούμε ότι θα πρέπει να τα υποβάλουν ηλεκτρονικά και τους επιστρέφουμε πίσω”, αναφέρει ο κ. Αβαρλής. Σημειώνει, παράλληλα, ότι ορισμένοι έχουν στείλει τις αιτήσεις τους σε λάθος ηλεκτρονική διεύθυνση ενώ άλλοι υποβάλλουν λάθος υπεύθυνες δηλώσεις, με γνήσιο υπογραφής από τα ΚΕΠ, κάτι που ο δήμος δεν μπορεί να δεχθεί καθώς απαιτείται υπεύθυνη δήλωση μέσω του συστήματος gov.gr.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι προς το παρόν τα συνεργεία του δήμου τα οποία είναι αρμόδια για τους ελέγχους περιορίζονται σε ενημέρωση και συστάσεις, χωρίς να επιβάλουν πρόστιμα. Σύμφωνα με τον κ. Αβαρλή, καθημερινά σαρώνουν την πόλη περί τα τριάντα συνεργεία τα οποία ενημερώνουν τους επαγγελματίες, μοιράζοντας ένα δίφυλλο με έντυπες οδηγίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν για τα τραπεζοκαθίσματα.

Στην Καλαμαριά

Μόλις πέντε επαγγελματίες εκδήλωσαν ενδιαφέρον χθες, πρώτη μέρα υποβολής αιτήσεων, στο δήμο Καλαμαριάς για να αξιοποιήσουν επιπλέον χώρο για ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Γιάννη Δαρδαμανέλη, γύρω στους πενήντα είναι όλοι κι όλοι οι επαγγελματίες που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα. “Εκτιμώ ότι απ' αυτούς περίπου οι μισοί θα ενδιαφερθούν να αξιοποιήσουν περισσότερο δημόσιο χώρο από αυτόν που καταλαμβάνουν ήδη”, αναφέρει ο κ. Δαρδαμανέλης.

Οι περισσότεροι απ' αυτούς βρίσκονται στους δύο κεντρικότερους πεζόδρομους της Καλαμαριάς, στην Κομνηνών και στη Μεταμορφώσεως. “Στο πάρκο της Πασαλίδη όπως και στην Πλαστήρα, στη Νέα Κρήνη, δεν υπάρχει δυνατότητα παραχώρησης επιπλέον χώρου οπότε οι επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε αυτές τις περιοχές θα αρκεστούν στο χώρο που ήδη διαθέτουν”, επισημαίνει ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Στον δήμο Νεάπολης Συκεών

Πολύ μικρά είναι τα περιθώρια για τους επαγγελματίες στο δήμο Νεάπολης Συκεών καθώς, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, ο διαθέσιμος δημόσιος χώρος είναι πολύ περιορισμένος. “Όπου υπάρχει δυνατότητα, χωρίς να παρακωλύεται η κίνηση των πεζών, θα αξιοποιηθεί δημόσιος χώρος, όμως, οι περιοχές αυτές είναι πολύ λίγες”. Ο κ. Δανιηλίδης είναι αντίθετος με την πρόταση η οποία διατυπώθηκε από την αντιπολίτευση περί πεζοδρόμησης κάποιων δρόμων, για μερικές ημέρες και ώρες. “Αυτό δεν μπορεί να γίνει καθώς, εκτός των άλλων, από τους δρόμους αυτούς διέρχονται και αστικά λεωφορεία”. Πάντως, μέχρι χθες είχαν υποβληθεί ελάχιστες αιτήσεις από τους επαγγελματίες του χώρου της εστίασης.