Skip to main content

Aνενεργό και νεκρό το τουρκολιβυκό μνημόνιο λέει η κυβέρνηση

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο.

Η Τουρκία επιχειρεί να ενεργοποιήσει ένα μνημόνιο που είναι ουσιαστικά ανενεργό και νεκρό, τόνισε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία φαίνεται να αγνοεί τον διεθνή περίγυρο και να δημιουργεί τετελεσμένα. Η Τουρκία προσπαθεί να χτίσει μια πραγματικότητα γύρω από κάτι που είναι παράνομο» σχολίασε τονίζοντας ότι θίγει κυριαρχικά δικαιώματα και άλλων χωρών.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Πράγα, τόνισε ότι αν η τουρκική πλευρά επιδιώξει κάποια συνάντηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά. «Ο κ. Ερντογάν έχει επιτεθεί ρητορικά στη χώρα και στην ελληνική κυβέρνηση, ακόμα και στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ζητώντας από τους Έλληνες να τον καταψηφίσουν. Δεν του κάνει για πρωθυπουργός της Ελλάδας. Εάν λοιπόν η τουρκική πλευρά αναθεωρήσει και επιδιώξει κάποια συζήτηση, θα το αξιολογήσει η ελληνική πλευρά και εκτιμώ ότι θα απαντήσει θετικά, δεδομένου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ποτέ δεν απέφυγε, ποτέ δεν δήλωσε αρνητικός απέναντι στο διάλογο και στη συζήτηση με πολύ καθαρές θέσεις, με πολύ καθαρές κόκκινες γραμμές» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς σχετικά απάντησε ότι υπάρχει επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών και ότι καλό θα είναι να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές. «Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και πάρα πάρα πολύ καιρό έχει επιλέξει η τουρκική πλευρά τον ρητορικό παροξυσμό σε βάρος της χώρας μας, με επιθέσεις, με τελείως ανυπόστατους και ανιστόρητους ισχυρισμούς που δεν εδράζονται ούτε στην πραγματικότητα, ούτε στην ιστορική αλήθεια. Πολύ περισσότερο δεν εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Η ελληνική πλευρά πάντοτε αντιδρά και με ψυχραιμία και με αποτελεσματικότητα. Με ψυχραιμία διότι δεν παρασυρόμαστε, δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τη βασική μας στρατηγική και με αποτελεσματικότητα, διότι η εμβέλεια των απόψεών μας συνεχώς ενισχύεται. Πείθουμε τους εταίρους μας, τους συμμάχους μας εξαιτίας του ότι τα επιχειρήματά μας εδράζονται στην αλήθεια, εδράζονται στο διεθνές δίκαιο με τεκμήρια. Και αυτό δεν είναι επειδή απλώς το λέμε εμείς. Φαίνεται από τις αντιδράσεις και των εταίρων μας και των συμμάχων μας και εκπροσώπων των μεγάλων δυνάμεων παντού» δήλωσε.

Από τη στιγμή που έπεσαν οι υπογραφές στη συμφωνία – παρωδία, ξεκίνησε ένας διπλωματικός μαραθώνιος. Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάλεσε στη Βασιλίσσης Σοφίας τον Αμερικανό πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, ενώ το ίδιο έπραξε ενημερώνοντας και τον Γάλλο πρέσβη, Πατρίκ Μεσονάβ, ενώ η Αθήνα είναι διαρκώς σε ανοικτή γραμμή με την Κομισιόν.

O Νίκος Δένδιας, είχε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σαμέχ Σούκρι, ενώ την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Κάιρο για διαβουλεύσεις με την αιγυπτιακή κυβέρνηση.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί σήμερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ενώ θα τεθεί και στην συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός στις 16:00 στο Μαξίμου με αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών.