Skip to main content

Άνεση χρόνου, αλλαγές στην κυβέρνηση και Συνέδριο ΠΑΣΟΚ

Από θέση ισχύος ο Γιώργος Παπανδρέου μετά το αποτέλεσμα στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές.
Του Σπύρου Νάννου


Κανείς στην κυβέρνηση δεν μπορούσε να… διανοηθεί πως μια εβδομάδα μετά το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου στις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα κέρδιζε 8 Περιφέρειες και τους δύο μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Οι μουρμούρες και η γκρίνια ανήκουν στο παρελθόν και σήμερα ο Γιώργος Παπανδρέου, από θέση ισχύος, έχει την άνεση να προχωρήσει στις διαρθρωτικές κινήσεις που σχεδιάζει, να αλλάξει τα κακώς κείμενα της κυβέρνησης αλλά και το… καταστατικό του ΠΑΣΟΚ με έκτακτο Συνέδριο!

Ο πρωθυπουργός θα δείξει άλλωστε πως μιλάει εκ του… ισχυρού στις συναντήσεις που θα έχει με τους πολιτικούς αρχηγούς ώστε να επιδιώξει τη συναίνεση, κάτι που άλλωστε επισήμανε και χθες στην δήλωσή του όταν είπε τα εξής: «Δεν μας περισσεύει κανείς. Μια μεγάλη συμμαχία δυνάμεων, με τη συνεργασία όλων, για μια Πολιτεία, για μια πατρίδα, για την οποία θα είμαστε όλοι περήφανοι. Μια πατρίδα, που δεν αγνοεί τον αδύναμο και δεν διώχνει τα νιάτα μας.  Καλώ και κάθε πολιτική δύναμη του τόπου, να αναλογισθεί τις ευθύνες της και να παραδειγματισθεί από τα όσα συμβαίνουν σήμερα και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με τις όποιες ιδεολογικές διαφωνίες, σήμερα, καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε ευθύνες απέναντι στην πατρίδα και στις επόμενες γενιές. Δεν χωρούν παιχνίδια, ακρότητες, ή πολιτικές και πράξεις, που βλάπτουν ουσιαστικά ακόμα και την εικόνα της πατρίδας. Από την άλλη μεριά, είμαι πάντα ανοιχτός σε κάθε σοβαρή και ειλικρινή πρόταση, που πάει τη χώρα μπροστά.  Σ’ αυτή τη μάχη, κερδισμένη ή χαμένη, μόνο η πατρίδα μας θα είναι. Και αυτό, εξαρτάται από τη στάση όλων».

Ήδη και σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα βρίσκεται στα σκαριά η κατάρτιση ενός εθνικού σχεδίου μέρος του οποίου είναι και οι στόχοι του Μνημονίου, το οποίο θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικά στις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, το μεγάλο στοίχημα είναι η συνομιλία του Γιώργου Παπανδρέου με τον Αντώνη Σαμαρά, με το Μέγαρο Μαξίμου να διαρρέει  πως ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, μετά το αποτέλεσμα των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών, πρέπει να αφήσει στο πάγκο τον λαϊκισμό αλλά και  και την αντιμνημονιακή ρητορεία ώστε να συμβάλει και ο ίδιος σε μια εθνική συναίνεση σε μίνιμουμ στόχους. Και το δικαιολογούν λέγοντας πως εφόσον επιλέξει μια διαφορετική πορεία, θα βρεθεί εκτεθειμένος στους Έλληνες αλλά και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα που τον καλεί να συναινέσει στην κυβέρνηση για το μνημόνιο.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις συναντήσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου θα προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη, αλλά και την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη που την Κυριακή ιδρύει κόμμα.

Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπανδρέου σκέφτεται να προχωρήσει πρώτα σε ανασχηματισμό των οργάνων της κυβέρνησης και μάλιστα είναι έτοιμος να λειτουργήσει ξανά την κυβερνητική Επιτροπή η οποία θα πάρει την θέση της Ομάδας Πολιτικού Σχεδιασμού, η οποία βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετών υπουργών που δεν συμμετέχουν σε αυτή.

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές της κυβέρνησης, αυτές εντάσσονται για τις αρχές του έτους και όπως λέγεται θα είναι αλλαγές βαρέων – βαρών! Στις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει μιλούν για περικοπές πολλών υφυπουργών αλλά και ανακάτεμα της τράπουλας στο κυβερνητικό σχήμα με μετακομίσεις…

Αλλαγές τέλος θα υπάρξουν και στο κόμμα καθώς όλα δείχνουν πως θα διεξαχθεί Συνέδριο του κόμματος πριν το καλοκαίρι του 2011, κάτι που άλλωστε έχει ζητήσει ο Μιχάλης Καρχιμάκης από τον Γιώργο Παπανδρέου. Να σημειωθεί μάλιστα πως ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου έχει ήδη ζητήσει και την εκλογή νέου Πολιτικού Συμβουλίου…