Skip to main content

Ανεστάλησαν χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία στο νοσοκομείο Κιλκίς

Μεγάλα προβλήματα αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα της Κεντρικής Μακεδονίας καθώς οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού δυσχεραίνουν τη λειτουργία του.

Για σοβαρότατες ελλείψεις στο έμψυχο δυναμικό κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο του Κιλκίς, με το νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης της Κεντρικής Μακεδονίας να ταλανίζεται από πολλά άλλα προβλήματα όπως το κτηριακό.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση των εργαζόμενων στη χειρουργική κλινική έχουν απομείνει μία επιμελήτρια (σε άδεια κυήσεως) και χρησιμοποιούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες τρεις επικουρικοί επιμελητές, ενώ χρειάζεται κατεπειγόντως η κάλυψη με τρεις γενικούς χειρουργούς. Στην παρούσα στιγμή υπάρχει έλλειψη Διευθυντή και εκτελεί χρέη Διευθυντή κατά ανάθεση ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής. Οι επικουρικοί επιμελητές έχουν επωμισθεί όλο το βάρος της καθημερινής εύρυθμης λειτουργίας της Κλινικής, αναλαμβάνοντας ευθύνες και αρμοδιότητες που είναι πολλές φορές μεγαλύτερες των δυνατοτήτων τους.   

«Είναι ανθρωπίνως αδύνατο να ανταποκριθούν στα βαριά καθήκοντα που έχουν επωμισθεί εδώ και 3 μήνες κατά τις εφημερίες , αλλά και κατά το τακτικό ωράριο εργασίας τους. Έτσι οδηγηθήκαμε σε αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων. Ενώ αν δεν υπάρξει άμεση λύση  θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων σε πλήρη αναστολή της λειτουργίας της Χειρουργικής Κλινικής. Επίσης στην ίδια Κλινική όπως και σε άλλες  αναγκαστικά και καταχρηστικά χρησιμοποιούνται οι ειδικευμένοι ιατροί της Γενικής Ιατρικής και της Ορθοπεδικής για να καλύπτουν τις εφημεριακές ανάγκες των ειδικευομένων της Χειρουργικής Κλινικής», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Σοβαρά ζητήματα υπάρχουν και σε άλλα τμήματα του νοσοκομείου, όπως η Παιδιατρική Κλινική, που δουλεύει με δανεικούς παιδιάτρους, όπως και το μικροβιολογικό τμήμα.

Σοβαρό είναι το ζήτημα σύμφωνα με τους εργαζόμενους και στην παθολογική κλινική, που απέμεινε με πέντε επιμελητές παθολόγους, την ώρα που το νοσοκομείο εφημερεύει σε καθημερινή βάση.

Προβλήματα υπάρχουν και στην ορθοπεδική και τη μαιευτική, κλινική, την ώρα που στη στην καρδιολογική προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες χρησιμοποιούνται γιατροί της Γενικής Ιατρικής.

«Όλα τα προγράμματα εφημεριών στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς καθημερινά είναι επισφαλή, ενώ το μισό και πλέον μήνα είναι ακάλυπτα τμήματα, αφού οι κλινικές η μια μετά την άλλη αδυνατούν να εφημερεύσουν  με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών και την πτώση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στον νομό μας. Ακόμα και η κατάρτιση προγραμμάτων αρκετές φορές  είναι μη σύννομη (βάσει της νομοθεσίας του Ε.Σ.Υ.), καθώς σε βασικές ειδικότητες υπάρχει στο πρόγραμμα ένας μόνον ιατρός σε εφημερία ετοιμότητας. Οι εφημερίες λειτουργούν σε καθεστώς προσωπικού ασφαλείας  με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους (απλήρωτες τακτικές αλλά και υπερβάσεις εφημεριών)», επισημαίνουν μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι.

«Να μην ξεχνούμε όμως ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς  αποτέλεσε και αποτελεί την κύρια πύλη εξόδου των προσφύγων από την χώρα στην επιδίωξή τους για μετάβαση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Γ.Ν. Κιλκίς παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό κυρίως προσωπικό στάθηκε επάξια με το φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού του και των πολιτών του νομού μας. Σε περίπτωση που θα έχουμε εκ νέου ένταση  του φαινομένου της μετανάστευσης, άλλο τόσο θα  αυξηθούν τα προβλήματα στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πάσχοντες  που θα προσφεύγουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.