Skip to main content

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ

Επαναλειτουργεί σήμερα ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Οι λιμενεργάτες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου ολοκληρωθεί
Επαναλειτουργεί σήμερα ο σταθμός εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Οι λιμενεργάτες του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, ανέστειλαν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις τους μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο διάλογος με την κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, στον αέρα εξακολουθεί να βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, η επίσκεψη του προέδρου της Cosco στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί, όσο δεν λύνεται το πρόβλημα, η δυσαρέσκεια του Πεκίνου εντείνεται, γεγονός το οποίο αντανακλάται πλέον στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τα γεγον΄οτα της χθεσινής μέρας

Ανωμερίτης

«Ανέλαβα τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου με τη φιλοδοξία να προσπαθήσω να μεγιστοποιήσω τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας για το καλό όλων των εμπλεκομένων στο λιμάνι, μετόχων, χρηστών, εργαζομένων μέσα από έναν ειλικρινή και ανοικτό διάλογο», δήλωσε ο Γιώργος Ανωνερίτης και πρόσθεσε ότι: «Για το λόγο αυτό θα συναντηθώ σήμερα τόσο με τη ΣΕΠ Α.Ε. όσο και με τα συνδικάτα των εργαζομένων προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο του διαλόγου, το οποίο θα είναι προς το συμφέρον του Πειραιά, των επιχειρήσεων και της εθνικής οικονομίας. Πιστεύω ότι θα μπουν τα θεμέλια μιας ειλικρινούς και καλής συνεργασίας για το συμφέρον όλων σε μια δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία».

Μίχαλος


Να σεβαστούν τη νομιμότητα και να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας καλεί τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος σχολιάζοντας την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά, η οποία έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση ΄΄με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Ο πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Α., κ. Κ. Μίχαλος δήλωσε:

«Μετά την προσφυγή του Ε.Β.Ε.Α. και των Επιμελητηρίων της χώρας, η δικαιοσύνη έκρινε. Η σημερινή δικαστική απόφαση δεν αφήνει, πλέον, κανένα περιθώριο στους εργαζομένους στο λιμάνι του Πειραιά να συνεχίσουν τις απεργιακές τους, με οποιαδήποτε μορφή, κινητοποιήσεις. Πρέπει να σεβαστούν τη νομιμότητα και, επιτέλους, να σταματήσουν ένα συντεχνιακό αγώνα που αποβαίνει σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και εν κατακλείδι ολόκληρης της κοινωνίας. Σε αντίθετη περίπτωση, η κυβέρνηση οφείλει με κάθε τρόπο να επιβάλει τη νομιμότητα και να αποκαταστήσει την εύρυθμη λειτουργία του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας».

Απόφαση Δικαστηρίου

Παράνομη έκρινε
σήμερα την απεργία στον ΟΛΠ το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά, ενώ απαγορεύεται να γίνει απεργία με τα ίδια αιτήματα και, εάν επαναληφθεί στο μέλλον, θα επιβληθεί πρόστιμο 4000 ευρώ ημερησίως στους λιμενεργάτες.

Όπως τονίζεται, η απόφαση στηρίχθηκε στο γεγονός ότι οι εργαζόμενοι είχαν γραπτή και προφορική διαβεβαίωση για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Ανωμερίτης

Ο νέος ισχυρός άντρας του ΟΛΠ αναμένεται να συναντηθεί με τους συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας
Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος και της Ένωσης Λιμενεργατών, ώστε να τεθούν τα θέματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, και αφορούν εργασιακά, ασφαλιστικά και θέματα ανταγωνιστικότητας του ΟΛΠ, επί τάπητος.Τον τόνο για τις προθέσεις της κυβέρνησης, απέναντι στους εργαζόμενους, έδωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής σημειώνοντας ότι ο κ. Ανωμερίτης αναλαμβάνει πρόεδρος και δ.σ., του ΟΛΠ, έτσι ώστε να προωθηθεί ο διάλογος με τους εργαζομένους. Χθες, ο πρέσβης της Λ.Δ. της Κίνας στην Αθήνα, συναντήθηκε-κατόπιν αιτήσεώς του-με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο, και τον υπουργό Επικρατείας, Χάρη Παμπούκη.

Η αγορά

Η αγορά στο σύνολό της εκτιμά ότι οι ζημιές που θα υποστεί σε περίπτωση που το λιμάνι παραμείνει κλειστό για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα είναι καταστροφικές ειδικά ενόψει των Χριστουγέννων.

ΣΥΝ: Η ποινικοποίηση του αγώνα της ΟΜΥΛΕ υποδηλώνει αυταρχισμό

Την αντίδραση του Συνασπισμού προκάλεσε η δικαστική απόφαση κατά των λιμενεργατών στον ΟΛΠ. Σε δήλωσή του εκ μέρους του Γραφείου Τύπου του κόμματος, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης κάνει λόγο για απόφαση που δυναμιτίζει τις εξελίξεις, επισημαίνοντας πως «η ποινικοποίηση των αγώνων των εργαζομένων υποδηλώνει αυταρχισμό και δεν αποτελεί λύση».

Αντίθετα, επισημαίνει πως «η μόνη ορατή διέξοδος είναι το δίμηνο πάγωμα εφαρμογής της σύμβασης και η παράλληλη έναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου».

Επικρίνοντας δριμύτατα την κυβέρνηση την καλεί «επιτέλους να αποφασίσει πότε έλεγε ψέματα και πότε την αλήθεια: Προεκλογικά που μιλούσε για επαναδιαπραγμάτευση ή τώρα που την αρνείται;».

ΚΚΕ: Άδικη και αυταρχική η απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά

Άδικη και αυταρχική χαρακτηρίζει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά για την απεργία των λιμενεργατών, το ΚΚΕ τονίζοντας ότι πρέπει να συναντήσει την καταδίκη όλων των εργαζομένων.

Καταλήγοντας το Κομμουνιστικό Κόμμα καλεί τους εργαζόμενους «να συνεχίσουν, να κλιμακώσουν και να συντονίσουν την πάλη τους με άλλους κλάδους εργαζομένων και να μην καμφθούν από τις συκοφαντίες και τις απειλές κυβέρνησης και εργοδοτών, αλλά ούτε από τις άδικες-τρομοκρατικές αποφάσεις των δικαστηρίων».

ΑΔΕΔΥ: «Όχι» στην ποινικοποίηση του αγώνα των λιμενεργατών

Την ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων στα λιμάνια καταδικάζει η ΑΔΕΔΥ και εκφράζει την αντίθεσή της στη σημερινή απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Πειραιά που έκρινε ως παράνομη την απεργία της ΟΜΥΛΕ και της Ένωσης Λιμενεργατών.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη με την προσφυγή σε δικαστικά ή αυταρχικά μέτρα για την αντιμετώπιση των αγώνων και καλεί την κυβέρνηση προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζομένους στα Λιμάνια για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους που συνδέονται με την ανάπτυξη του Λιμανιού και το δημόσιο κοινωνικό συμφέρον.

ΓΣΕΕ: Απαράδεκτη δικαστική απόφαση κατά της ΟΜΥΛΕ

Απερίφραστα καταδικάζει η ΓΣΕΕ «τις προσπάθειες ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης και την εμπλοκή των δικαστηρίων στους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς αγώνες».

Σχολιάζοντας την κήρυξη της απεργίας των λιμενεργατών ως παράνομης, χαρακτήριζει απαράδεκτη τη δικαστική απόφαση κατά της ΟΜΥΛΕ.

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, μοναδική λύση είναι ο ουσιαστικός διάλογος:

-της κυβέρνησης με τους απεργούς εργάτες και υπαλλήλους του λιμανιού για την πλήρη και χωρίς όρους κατοχύρωση της απασχόλησης τους, των εργασιακών δικαιωμάτων τους και της κοινωνικής ασφάλισης.

-της κυβέρνησης με την Cosco για το περιεχόμενο της σύμβασης παραχώρησης στη βάση και των επισημάνσεων της ΟΜΥΛΕ και όλων όσων αφορούν στα συμφέροντα του Δημοσίου (έλεγχος, φορολογικά, κ.ά).