Skip to main content

Ανέστειλαν την αποχή οι μεταφορείς κοντέινερς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης

Ανέστειλαν την αποχή τους για την ερχόμενη Τρίτη οι μεταφορείς - Η ΟΛΘ ανέλαβε δεσμεύσεις για βελτίωση της κατάστασης μέσα σε ένα μήνα

Την αναστολή της αποχής που είχαν εξαγγείλει για την ερχόμενη Τρίτη 8 Δεκεμβρίου αποφάσισαν χθες τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Μεταφορών Β. Ελλάδος, που έχουν ως βασικό αντικείμενο τη διαμετακόμιση κοντέινερς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για 15 εταιρείες, που έχουν στο δυναμικό τους 400 φορτηγά.

Η απόφαση για την αποχή είχε ληφθεί ως μέσο πίεσης για τις μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις και τις παραλαβές των κοντέινερς, αλλά και τη γραφειοκρατία στις διαδικασίες που είχε επιβάλει η ΟΛΘ ΑΕ.

Την περασμένη Πέμπτη πραγματοποιήθηκε συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές κατά την οποία η ΟΛΘ ΑΕ ανέλαβε δεσμεύσεις για βελτίωση της κατάστασης μέσα σε ένα μήνα. Το θέμα θα επανεξεταστεί σε νέα συνάντηση την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου και με βάση αυτή την εξέλιξη χθες το απόγευμα τα μέλη του ΣΕΜΒΕ αποφάσισαν την αναστολή της κινητοποίησης της προσεχούς Τρίτης, σε ένδειξη καλής θέλησης.

Σύμφωνα με έγγραφη δέσμευση η ΟΛΘ ΑΕ θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε συγκεκριμένες ενέργειες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι εξής:

• Θα διερευνηθεί η πιθανότητα του 24ώρου cut-off των πλοίων.
• Η ΟΛΘ ΑΕ θα ασκήσει ξανά πίεση στον Διευθυντή του Α’ Τελωνείου για να επιλύσει το πρόβλημα της χαμηλής απόδοσης στην Πύλη 16.
• Η ΟΛΘ ΑΕ θα διασφαλίσει ότι θα αναπτυχθεί λογικός όγκος Straddle Carrier κατά τις ημέρες και ώρες αιχμής.
• Το TAS (σύστημα ραντεβού για παράδοση και παραλαβλή κοντέινερς) να γίνει ηλεκτρονικό, χωρίς εκτυπώσεις εγγράφων, φιλικό προς το χρήστη π.χ. να συνδεθεί με την ιστοσελίδα της ΟΛΘ ΑΕ
• Η Πύλη 10 θα ανοίξει επίσης και για τα κενά φορτηγά αυτοκίνητα.
• Τα αναμενόμενα πλοία και ο εκτιμώμενος χρόνος πλεύρισης θα κοινοποιούνται καθημερινά στις εταιρείες φορτηγών αυτοκινήτων μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.
• Η ΟΛΘ ΑΕ να διερευνήσει το ενδεχόμενο να επιτρέπεται από το Τελωνείο η έξοδος των κενών φορτηγών από το λιμάνι μετά τις 22:00

Σύμφωνα με την ενημέρωση των εκπροσώπων του ΣΕΣΜΕ που συμμετείχαν στις συναντήσεις προς τα μέλη του Συνδέσμου «η εντύπωση που αποκομίσαμε κατά την διάρκεια των συναντήσεων είναι ότι υπάρχει διάθεση από μεριάς των υπευθύνων να προσπαθήσουν να αλλάξουν την κατάσταση αναγνωρίζοντας πλέον ότι υπάρχει πρόβλημα και γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι αν δεν υλοποιήθουν οι δεσμεύσεις θα έχουν σωστές και συντονισμένες αντιδράσεις από μεριάς μας και όχι μόνο».