Skip to main content

Ανέβαλε την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόxρεου ο Moody's

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's ανέβαλε την προγραμματισμένη απόφαση για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Δεν προχώρησε στην προγραμματισμένη αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος αναμενόταν να να αναβαθμίσει τη χώρα κατά μια βαθμίδα.

Ο οίκος είχε τελευταία φορά αναβαθμίσει την αξιολόγηση της χώρας μας στις 21 Φεβρουαρίου 2018, όταν και είχε δώσει «Β3» με θετικές προοπτικές.

Στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, στις 24 Αυγούστου, ο Moody’s είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να χάσει η οικονομία το έδαφος που έχει κερδίσει από τυχόν εφησυχασμούς και αδράνειες, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρηθούν οι δεσμεύεις που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση και να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα οι μεταρρυθμίσεις.

Ο οίκος Moody’s εστίαζε σε δύο βασικούς κινδύνους: τη μη τήρηση, από τις ελληνικές αρχές, των συμφωνηθέντων με τους δανειστές και την πολιτική αβεβαιότητα.

«Η αξιολόγηση θα μπορούσε να αναβαθμιστεί περαιτέρω αν οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες διαρκούσαν πέρα από το τέλος του προγράμματος και απέφεραν αποτελέσματα όπως ισχυρότερης οικονομικής ανάπτυξης και ταχύτερης μείωσης του δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ», ενώ στη θετική αξιολόγηση θα συνυπολογιζόταν και η ταχύτερη από την προσδοκώμενη βελτίωση της υγείας του τραπεζικού τομέα.