Skip to main content

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στην ανατολική Μεσόγειο για την αιγιαλίτιδα

Το γεγονός ότι η Άγκυρα εξαιρεί ολόκληρη την Κρήτη από την δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας δείχνει τις προθέσεις της.

Ανησυχία επικρατεί στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών από τις τελευταίες απαιτήσεις των Τούρκων αναφορικά με την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη. Το γεγονός ότι η Άγκυρα εξαιρεί ολόκληρη την Κρήτη από την δυνατότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια δείχνει τις προθέσεις των Τούρκων. Μάλιστα, οι τελευταίοι δεν εξαιρούν απλά το βόρειο τμήμα του νησιού, επειδή «βρέχεται» από το Αιγαίο, όπως κάνει γενικώς, αλλά εντάσσει στην εξαίρεση και το νότιο τμήμα, αφαιρώντας έτσι από το νησί κάθε δικαίωμα επέκτασης από τα έξι ναυτικά μίλια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Το γεγονός έρχεται να λειτουργήσει αθροιστικά στο αρνητικό κλίμα που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με αφορμή τις προκλητικές απαιτήσεις των Τούρκων. Ζητούμενο τώρα αποτελεί αν θα δοθεί και συνέχεια και μάλιστα σε ποιο επίπεδο. Η πρώτη αφορμή που ενδεχομένως θα έχει είναι αυτή στις 15 Νοεμβρίου. Τότε, με βάση το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει, αναμένεται η πρώτη γεώτρηση της αμερικανικής Exxon/Mobil στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ. Σε συνεργασία με την κρατική εταιρία του Κατάρ. Στη Λευκωσία υπάρχει η αισιοδοξία ότι το συγκεκριμένο κοίτασμα μπορεί να είναι ανάλογο του αιγυπτιακού «Ζορ».

Στην Αθήνα, πάλι, δεν ξέρουν τι να ευχηθούν. Γιατί αν βρεθεί ένα τόσο μεγάλο κοίτασμα όσο το παραπάνω, τότε θα ανοίξουν οι ορέξεις των Τούρκων. Και μπορεί να μην προκαλέσουν μεγάλη ένταση στο οικόπεδο 10, λόγω της εμπλοκής των αμερικανών, όμως, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω σε καμία άλλη έρευνα για εξόρυξη στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.