Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κακοκαιρία και κορωνοϊός χάλασαν την πρεμιέρα των εκπτώσεων

Ο κακός καιρός και η ανησυχία για την εξάπλωση του κορωνοιού κράτησαν μακριά τους καταναλωτές από τα καταστήματα την πρώτη μέρα χειμερινών εκπτώσεων

Σαν να μην ήταν σήμερα, η πρώτη ημέρα των χειμερινών εκπτώσεων λειτούργησε η πλειονότητα των Θεσσαλονικέων καθώς ακόμη και στην οδό Τσιμισκή οι σακούλες στα χέρια καταναλωτών ήταν σχεδόν ανύπαρκτες. Λίγο ο κακός καιρός, που ποτέ δεν είναι σύμμαχος για τα ψώνια, λίγο η οικονομική στενότητα και η ανησυχία για την επέκταση του κορωνοϊού που με την μετάλλαξη Όμικρον δείχνει απειλητικά τα δόντια του, οι Θεσσαλονικείς έμειναν μακριά από τα καταστήματα.

Ακόμη και όσοι κινήθηκαν στο κέντρο της πόλης κάθε άλλο παρά διατεθειμένοι για ψώνια έδειχναν παρά τα υψηλά ποσοστά των εκπτώσεων που σε κάποιες περιπτώσεις άγγιζαν το 70% στα ενδύματα και το 50% στα υποδήματα.



Οι προσφορές των προηγούμενων ημερών είχαν ήδη δελεάσει κάποιους καταναλωτές με αποτέλεσμα να έχουν προχωρήσει σε αγορές οπότε οι εκπτώσεις που σήμερα ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, δεν ενεργοποιήσαν μερίδα Θεσσαλονικέων.  

«Όσο οι ανατιμήσεις σε μία σειρά προϊόντων και η εκτόξευση των τιμών της ενέργειας ροκανίζουν τα εισοδήματα των καταναλωτών, είναι λογικό να μην περιμένουμε να δούμε ουσιαστικά έσοδα στα ταμεία των καταστημάτων» σχολιάζει έμπορος ενδυμάτων στην Τσιμισκή υπογραμμίζοντας πως «παρόλο που η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία δεν περιμένουμε και πολλά από την εκπτωτική χειμερινή περίοδο».



«Το πρώτο τρίμηνο του 2022 προδιαγράφεται ιδιαίτερα δύσκολο. Φοβάμαι πως πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν. Πάντως κατά την περίοδο των εκπτώσεων το βέβαιο είναι πως οι επιχειρήσεις διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές θέλοντας να πάρουν μία ανάσα ρευστότητας που τόσο έχουν ανάγκη» αναφέρει έτερος έμπορος προσθέτοντας πως «πρέπει να βγει ο χειμώνας. Ίσως, αν, και εφόσον εξασθενήσει, την άνοιξη η πανδημία να βελτιωθεί και η ψυχολογία των καταναλωτών».



Σημειώνεται πως η αγορά της Θεσσαλονίκης την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κινήθηκε σε υποτονικούς ρυθμούς, πολύ χαμηλότερα των προσδοκιών των εμπόρων με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί αναστάτωση για το τι μέλλει γενέσθαι αν δεν δουλέψουν ούτε και στις εκπτώσεις.