Skip to main content

«Ανεξέλεγκτη η ακτινοβολία από τις κεραίες»

«Τραγική» χαρακτηρίζει την κατάσταση από τις ακτινοβολίες των κεραιών κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής-Ηλεκτρονικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουφ
Οι επιδράσεις από την ακτινοβολία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ο προσδιορισμός του επιπέδου έκθεσης των κατοίκων ήταν οι βασικές θεματικές που απασχόλησαν τους ομιλητές κατά την Ημερίδα με θέμα «Οι ακτινοβολίες από τις κεραίες στη ζωή και την υγεία μας», που διοργάνωσε ο Δήμος Συκεών Θεσσαλονίκης την Τετάρτη, όπως δηλώνει στη Voria.gr ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής Φυσικής-Ηλεκτρονικής του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κουφογιάννης.

Ο κ. Κουφογιάννης, ο οποίος ήταν ένας εκ των ομιλητών στην εν λόγω συζήτηση, διαχωρίζει σε δύο σκέλη το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο δήμος Συκεών. «Πρώτον, είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει όλη η χώρα. Οι ακτινοβολίες που εκπέμπονται από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι ανεξέλεγκτες! Κάθε κάτοικος εκτίθεται σε ακτινοβολίες που δεν τις ελέγχει κανένας», τονίζει ο κ. Κουφογιάννης, ο οποίος συμπληρώνει πως ο έλεγχος της ακτινοβολίας πραγματοποιείται, μόνο όταν οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας παίρνουν άδειες για εγκατάσταση κεραιών.

Παράλληλα, ο Δήμος Συκεών αντιμετωπίζει ένα «ιδιόμορφο πρόβλημα» το οποίο απορρέει από το γεωγραφικό του ανάγλυφο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν περιοχές του Δήμο Συκεών, που λόγω του χαμηλού υψομέτρου τους δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερο πρόβλημα, ενώ αντίθετα στα υψηλά επίπεδα, τα οποία βολεύουν και την πόλη και τις εταιρίες, οι κεραίες εγκαθίστανται ανεξέλεγκτα και έχουν πολύ σημαντικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων.

Επιπτώσεις ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ιατρικής του ΑΠΘ, οι επιπτώσεις της ακτινοβολίας από τις κεραίες δεν είναι άμεσες, προκαλούν ωστόσο μεταβολές στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες μπορούν να αλλοιώσουν τη φυσιολογική λειτουργία του.

Για παράδειγμα, οι ακτινοβολίες μπορούν να προκαλέσουν υπερθέρμανση του ανθρώπινου σώματος, που εκτός από την αύξηση της θερμοκρασίας είναι πιθανόν να προκαλέσει και σημαντικές μεταβολές στη ρευστότητα του αίματος, η οποία ευθύνεται για μελλοντικά προβλήματα υγείας, καθώς, όπως υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουφογιάννης, «το αίμα γίνεται νεράκι!».

Έρευνα από το ΑΠΘ

Ο κ. Κουφογιάννης μαζί με άλλους επιστήμονες από το ΑΠΘ είχαν κάνει πριν από 5-6 χρόνια μια προσπάθεια χαρτογράφησης των περιοχών υψηλής επιβάρυνσης από ακτινοβολία στη Θεσσαλονίκη, ενώ παράλληλα παρακολουθούσαν και περιστατικά από νοσοκομεία της πόλης. Ωστόσο, αυτή η παρακολούθηση αντιμετώπσε δυσκολίες, καθώς «τα περιστατικά χάνονται» στα νοσοκομεία, αφού η προσοχή δίνεται στο εκάστοτε πρόβλημα που αντιμετωπίζει κάποιος ασθενής και όχι στην αιτία του, που είναι σε πολλές περιπτώσεις η έκθεσή του στην ακτινοβολία.

«Δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τα πράγματα»

«Για να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα, πρέπει πρώτα να δούμε που είναι το πρόβλημα. Να καθορίσουμε ποιοι διατρέχουν τον κίνδυνο, γιατί τον διατρέχουν, καθώς και πώς θα διορθωθεί αυτή η κατάσταση», προτείνει ο κ. Κουφογιάννης, ο οποίος υποστηρίζει ότι έχει δημιουργηθεί λάθος εικόνα στον κόσμο για τις επιδράσεις από την ακτινοβολία των κεραιών. «Βλέπουμε μια κεραία και την πυροβολούμε» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως δεν ευθύνονται μόνο οι κεραίες για τον ηλεκτρομαγνητικό ρύπο, ο οποίος προέρχεται από πολλές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Βασικός στόχος είναι η εξακρίβωση ποιας μερίδας του πληθυσμού υπερεκτίθεται στην ακτινοβολία και η εγκατάσταση των κεραιών να ελεγχθεί με βάση αυτά τα στοιχεία.

Αλέξανδρος Μητάκης