Skip to main content

Αγγλία: Πρωτοφανείς βροχοπτώσεις στο Λονδίνο

Μέσα σε τρεις ώρες έριξε τη βροχή ενός ολόκληρου μήνα. Δρόμοι, σπίτια και σταθμοί του μετρό στο Λονδίνο πλημμύρισαν

Αν και κανείς δεν περίμενε η βροχή να αποτελεί πρόβλημα για τη Βρετανία, χθες Κυριακή το Λονδίνο είχε μια από τις χειρότερες βροχοπτώσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Είναι χαρακτηριστικό, πως μέσα σε τρεις ώρες έριξε τη βροχή ενός ολόκληρου μήνα. Δρόμοι, σπίτια και σταθμοί του μετρό πλημμύρισαν. Το μεγαλύτερο πρόβλημα παρατηρήθηκε στο ανατολικό Λονδίνο, όπου το νερό σε κάποια σημεία ξεπέρασε το ένα μέτρο. Η καταρρακτώδης βροχή ξεκίνησε περίπου στις 15:00. Μέσα σε μιάμιση ώρα η πυροσβεστική είχε δεχτεί πάνω από 300 κλήσεις για απεγκλωβισμούς, ενώ ο δήμαρχος του Λονδίνου Σάαντικ Κάαν κήρυξε τη πρωτεύουσα σε κατάσταση πορτοκαλί συναγερμού. Μάλιστα σύμφωνα με τις οδηγίες της μετεωρολογικής υπηρεσίας, κάποιες περιοχές της νοτιοανατολικής Αγγλίας παραμένουν ακόμα σε κίτρινο συναγερμό. Ο αριθμός των κλήσεων σήμερα έχει ξεπεράσει τις 1000.

Κακοκαιρίας συνέχεια

Δυο νοσοκομεία του ανατολικού Λονδίνου ζήτησαν από ασθενείς και ασθενοφόρα να χρησιμοποιήσουν κάποια άλλα νοσοκομεία, καθώς οι Μονάδες Επειγόντων Περιστατικών είχαν πλημμυρίσει. Τα προβλήματα μάλιστα παραμένουν μέχρι αυτή την ώρα και στα δυο νοσοκομεία, ενώ το νοσοκομείο Whipps Cross αντιμετωπίζει πρόβλημα και στην ηλεκτροδότηση.

Το Λονδίνο χθες κόπηκε σχεδόν στη μέση για αρκετές ώρες, καθώς το Blackwall Tunnel, από τα μεγαλύτερα τούνελ που ενώνει τη νότια με τη βόρεια πλευρά του, έκλεισε λόγω του τεράστιου όγκου νερού, αφήνοντας πολλά αυτοκίνητα και λεωφορεία ακινητοποιημένα. Εννέα σταθμοί του μετρό έκλεισαν καθώς είχαν γεμίσει νερό ενώ ο σταθμός Stepney Green του ανατολικού Λονδίνου παραμένει κλειστός μέχρι σήμερα δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα στις μετακινήσεις. 

Πολλοί κάτοικοι του Λονδίνου αναφέρουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι δεν έχουν ξαναζήσει τόση βροχή στην πόλη. Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί ότι για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες ακόμα ο καιρός θα παραμείνει άστατος, με απότομες αυξομειώσεις στη θερμοκρασία και έντονες βροχοπτώσεις, απομακρύνοντας ακόμα περισσότερο το βρετανικό καλοκαίρι.

Ζωή Κατζαγιαννάκη, Λονδίνο

Πηγή: Deutsche Welle