Skip to main content

Αγγλόφωνο ΠΣ Ιατρικής: Σπουδαίο βήμα για το ΑΠΘ σε πείσμα μιας ισχνής μειοψηφίας

Πράσινο από τη Σύγκλητο του ΑΠΘ για το πρώτο ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) - Πώς θα είναι το νέο πρόγραμμα.

Η περασμένη Παρασκευή 20 Νοεμβρίου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας σταθμός στην υπερενενηντάχρονη ιστορία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η Σύγκλητος του Ιδρύματος με συντριπτική πλειοψηφία ενέκρινε το πρώτο ξενόγλωσσο Προπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΠΣ) το οποίο έχει σχεδιάσει με πολύ κόπο και επιμέλεια το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας. Πρόκειται για ένα μικρό, αλλά σπουδαίο βήμα προς το μέλλον, προάγγελο ανάλογων πρωτοβουλιών και από άλλες Σχολές του ΑΠΘ. Ένα βήμα το οποίο ενισχύει την εξωστρέφεια του πανεπιστημίου και εξάγει τις γνώσεις και την έρευνά του προς όλο τον κόσμο.

Από τα εξήντα μέλη της Συγκλήτου, μια ευάριθμη ομάδα καθηγητών, μετρημένοι στα δάκτυλα του ενός χεριού, εξέφρασαν τη διαφωνία τους για λόγους τους οποίους παρουσίασε στο χθεσινό ρεπορτάζ της η Voria.gr. Πρωτοστατούν, μάλιστα, στη συλλογή υπογραφών επιδιώκοντας να ματαιωθεί το εγχείρημα. Είναι οι ίδιοι αυτοί λόγοι που κρατούν δεκαετίες τώρα, τα ελληνικά πανεπιστήμια καθηλωμένα στο “χθες”. Είναι η ίδια λογική που εχθρεύεται κάθε βήμα εκσυγχρονισμού, κάθε μεταρρύθμιση, ακόμη και την πλέον αυτονόητη, ακόμη και την πλέον ανώδυνη, όπως για παράδειγμα η καθιέρωση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή των πρυτανικών και λοιπών αρχών του Ιδρύματος. Αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού, γυρίζοντας συγχρόνως την πλάτη στο μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από φοιτητές απ' όλο τον κόσμο, οι οποίοι θέλουν να έρθουν για σπουδές στην Ελλάδα.

Είναι απολύτως θεμιτό και σε κάποιες περιπτώσεις επιβεβλημένο και παραγωγικό, να διατυπώνεις επιφυλάξεις και να ζητάς τροποοιήσεις, στοχεύοντας στο βέλτιστο αποτέλεσμα, Είναι, όμως, άλλο να θέτεις προσχηματικά πλείστες όσες προϋποθέσεις οι οποίες οδηγούν με βεβαιότητα στη ματαίωση κάθε νεωτερισμού.
Ορισμένοι, δε, εξ αυτών, επιδεικνύουν περίσσεια υποκρισία καθώς, την ώρα που εναντιώνονται στη δημιουργία ξενόγλωσσων ΠΠΣ στο ΑΠΘ, σπεύδουν οι ίδιοι να διδάξουν σε αντίστοιχα ΠΣ πανεπιστημίων του εξωτερικού. Φυσικά η ζωή θα τους προσπεράσει και θα τους θέσει, μοιραία, στο περιθώριο.

Πως θα είναι το νέο πρόγραμμα

Πάμε να δούμε, όμως πως θα είναι το αγγλόφωνο ΠΠΣ της Ιατρικής του ΑΠΘ, το οποίο πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον επόμενο Σεπτέμβριο του 2021. Θα πρόκειται ουσιαστικά για μια “μίνι Ιατρική”, με πλήρες πρόγραμμα σπουδών, αντίστοιχο του ελληνικού προγράμματος. Θα απευθύνεται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς φοιτητές οι οποίοι θα καταβάλουν δίδακτρα το ύψος των οποίων υπολογίζεται πως θα υπερβεί ετησίως τα 10.000 ευρώ. Σημειώνεται πως, παρότι το ΠΠΣ θα είναι στην αγγλική γλώσσα, προβλέπεται υποχρεωτική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα πρώτα έξι εξάμηνα σπουδών.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες ο φάκελος για το νέο αγγλόφωνο ΠΠΣ θα περάσει από την κρίση της ΜΟΔΙΠ (Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας) του ΑΠΘ και της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) και στη συνέχεια θα αξιολογηθεί από τρεις ανεξάρτητους αξιολογητές, καθηγητές εγνωσμένου κύρους, από ξένα πανεπιστήμια. Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων. Αμέσως μετά, πρόκειται να ξεκινήσει καμπάνια για την προβολή του νέου αγγλόφωνου τμήματος στο εξωτερικό με στόχο την προσέλκυση φοιτητών.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή, έως τώρα έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον, από δεκάδες αλλοδαπούς προκειμένου να φοιτήσουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Τμήμα Ιατρικής έχει θέσει ως ανώτατο όριο τους εξήντα φοιτητές ανά έτος (360 σε πλήρη ανάπτυξη) ώστε να μπορεί να τους παρέχεται σωστή εκπαίδευση, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στα ελληνικά προγράμματα σχεδόν όλων των Σχολών του ΑΠΘ στα οποία, παρά τις αντιρρήσεις του πανεπιστημίου, παρατηρείται συνωστισμός εξ αιτίας του μεγάλου αριθμού εισακτέων αλλά και των αθρόων μετεγγραφών.