Τετάρτη 5 Αυγούστου 2020
x

ΑΝΟΙΧΤΗ Η ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΑΧΙΑΟΥ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ - ΝΕΑ ΚΑΡΦΙΑ ΓΙΑ ΖΕΡΒΑ

Ο κ. Ταχιάος με μακροσκελή ανάρτησή του τονίζει πως οι δημοτικές εκλογές δεν τον άφησαν συναισθηματικά ανεπηρέαστο και κάνει τον δικό του απολογισμό.

Τον δικό του απολογισμό και το μετεκλογικό αποτύπωμά του διασαφηνίζει σε μακροσκελή του ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook ο εκλεκτός της ΝΔ για τον δήμο Θεσσαλονίκης, που αναδείχθηκε δεύτερος στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, Νίκος Ταχιάος.

Ο κ. Ταχιάος εξηγεί τις πεποιθήσεις του για την απλή αναλογική, ενώ επιρρίπτει ευθύνες στον νεοεκλεγέντα δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα, τονίζοντας πως «έχει προτιμήσει να επικοινωνήσει πρώτα με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μου και όχι με μένα», ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «δεν μπορώ να κάνω ό,τι έκανε ο Ζέρβας στον Μπουτάρη για να γίνω δήμαρχος σε τέσσερα χρόνια».

Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να κατέλθει με τη γαλάζια παράταξη στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ενώ καταλήγοντας κάνει λόγο για «ασύμμετρο πόλεμο» σχετικά με τα «χορηγούμενου εμέσματος fake news, αντισημιτισμού και hate speech που συνόδευσε την υποψηφιότητά μου».

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Ταχιάου:

Στους τελευταίους μήνες της μάχης για την δημαρχία, όταν οι δημοσκοπήσεις έφερναν τον συνδυασμό μου να προηγείται και πιθανή την εκλογή μου, η μόνιμη ερώτηση ήταν «πως θα διοικήσεις τον δήμο»; Απαντούσα ειλικρινέστατα ότι προτιμούσα να αφήσω αυτήν την σκέψη - εφιάλτη για την επομένη των εκλογών.

Μόνο που η ζωή είναι γεμάτη ειρωνείες και τα διλήμματα που θέτει συχνά αποδεικνύονται απρόβλεπτα. Κι έτσι βρέθηκα στην θέση του επικεφαλής του πλειοψηφήσαντος συνδυασμού και του ηττημένου του δευτέρου γύρου. Δύσκολη εξίσωση η διαχείρισή της, ίσως πιο δύσκολη από αυτήν του Ζέρβα που εξελέγη δήμαρχος με 7 συμβούλους. Αυτό ήταν και το μοναδικό αντικείμενο συζήτησης μου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προχθές στην Αθήνα. Θα ήταν αδιανόητο να μην θέσω τις παραμέτρους της υπ΄όψιν του ανθρώπου που επέλεξε την υποψηφιότητά μου και ομολογώ ότι το ενδιαφέρον που έδειξε εν πλήρει προεκλογική περιόδω με τιμά.

Κι επειδή απέδειξα –με πολύ προσωπικό κόστος- ότι δεν μου αρέσει να «πουλάω» κάτι διαφορετικό από τον εαυτό μου, ας αφήσω τις σκέψεις μου να ακουστούν δημόσια:

Ο κόσμος που δεν ξέρει πως λειτουργεί ο δήμος επαναλαμβάνει συχνά: «κοιτάξτε να δουλέψετε για το καλό της πόλης». Tα πράγματα όμως δεν είναι έτσι απλά. Τι σημαίνει «δουλέψτε»; Η τοπική αυτοδιοίκηση είναι δημαρχοκεντρική κι αν θέλουμε να λειτουργήσει η πόλη, προκειμένου να αποφευχθούν τα αγκάθια της απλής αναλογικής, ο δήμαρχος πρέπει να ενισχυθεί με εξουσίες. Το είπα ευθέως στον Μητσοτάκη κι ας μην ευνοεί τον χαμένο.

Ελάτε λοιπόν στην θέση μου: Ηγήθηκα ενός συνδυασμού που ως motto του είχε την λέξη «υπεύθυνα». Μπορώ να επιτρέψω να πληρώνει η πόλη την απλή αναλογική; Απαντώ προκαταβολικά κι ας μην είναι συμβατό προς τους κανόνες των διαπραγματεύσεων, πως όχι. Όπως είπα και στους ανθρώπους του συνδυασμού μου, δεν βλέπω να έχουν έννοια για εμάς οι όροι «συναινετικός» ή «αντιπολιτευτικός», βρίσκω ακριβέστερο το «εποικοδομητικός». Βεβαίως, τον ρυθμό τον δίνει ο εκλεγείς δήμαρχος. Στα χέρια του είναι το κλειδί. Και μολονότι έχω την άποψη ότι δεν ξεκίνησε καλά, δείχνοντας ότι εμφανίζεται ως αρχηγός μιας συγκεκριμένης συμμαχίας προθύμων και έχοντας προτιμήσει να επικοινωνήσει πρώτα με δημοτικούς συμβούλους της παράταξής μου και όχι με μένα, περιμένω με καλή πίστη να δω δείγματα γραφής.

Έρχομαι λοιπόν στον προσωπικό μου ρόλο στον δήμο: Δεν αφήνω ούτε κατ’ ελάχιστον να φανεί πως υπέκυψα στον κανόνα ότι «στις εκλογές λέμε και καμιά κουβέντα παραπάνω αν και καλό είναι να μην λέμε τίποτα». Ό,τι είπα για τον Ζέρβα την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα παρόντος του ιδίου, ισχύει στο ακέραιο. Και δεν νομίζω ότι κι αυτός με εμπιστεύεται. Μία σχέση à la carte μου φαίνεται ψυχοφθόρα, όπως και μία μακρόχρονη προσπάθεια αποκατάστασης εκατέρωθεν εμπιστοσύνης. Δεν νομίζω ότι ταιριάζουμε ως προσωπικότητες και πάντως δεν έχουμε κοινή πολιτική βάση που θα μπορούσε να αμβλύνει αυτήν την έλλειψη χημείας. Αν όπως διεφάνη από τις πρώτες επικοινωνίες του, σκοπός του είναι να ορίσει αντιδήμαρχο ή αντιδημάρχους από τον συνδυασμό μου, δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να σημαίνει για μένα μία αντιπολιτευόμενη συμπολίτευση ή μία συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Και επίσης, ο ίδιος δεν μπορώ να περάσω μία τετραετία κάνοντας τον τροχονόμο στην παράταξή μου προκειμένου να γεφυρώνω την εισπήδηση του δημάρχου μέσω συγκεκριμένων προσώπων, ούτε να κάνω ό,τι έκανε ο Ζέρβας στον Μπουτάρη για να γίνω δήμαρχος σε τέσσερα χρόνια. Το πρώτο δεν ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία ενός ανθρώπου όπως εγώ, που έχει ισχυρές απόψεις και έχει καταγραφεί ως επίμονος doer, το δεύτερο αντιστρατεύεται το ήθος μου.

Πάμε τώρα στο επίμαχο που πιθανολογείται στον τύπο: Θα είμαι υποψήφιος βουλευτής; Λοιπόν, τέτοια συζήτηση με τον Μητσοτάκη δεν έγινε προχθές μολονότι ήταν σαφές ότι δεν με βλέπει εκτός πεδιάς γενικώς. Ούτε αυτός μου το πρότεινε, ούτε ο ίδιος ζήτησα κάτι. Σε ό,τι με αφορά, είμαι εξαιρετικά αμφίθυμος για το μέλλον. Από την μια νιώθω ότι ο ασύμμετρος πόλεμος που δέχθηκα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητος, από την άλλη δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι μπορώ να τον ξαναζήσω, έστω και με άλλες εκδοχές. Δεν φοβάμαι τις πολιτικές πτυχές του, άλλωστε ακριβώς τον ίδιο υφίσταται ο Μητσοτάκης. Με ανησυχούν οι προσωπικές πλευρές του και περισσότερο από μένα θορυβούν την οικογένειά μου.

Δεν σας κρύβω πως ήρθε μια μέρα που η γυναίκα μου, μου είπε «βρες τρόπο να λήξεις το θέμα με τον ΠΑΟΚ, δεν θέλω η ίδια και κυρίως το παιδί μας να προχωράμε με την πλάτη στον τοίχο». Και η αλήθεια είναι πως κι εγώ είχα φοβηθεί μήπως έχω την περυσινή τύχη του Μπουτάρη εξαιτίας αυτού του χορηγούμενου εμέσματος fake news, αντισημιτισμού και hate speech που συνόδευσε την υποψηφιότητά μου. Και το πιο σημαντικό απ’ όλα; Την ίδια ώρα, με κλάδευαν και αυτοί στους οποίους με χρέωναν οι ΠΑΟΚτσήδες, σε έναν πόλεμο που δεν είχα ανοίξει εγώ και δεν είχε και καμία άλλη λογική εξήγηση πλην της προφανούς.

Όπως καταλαβαίνετε, οι εκλογές δεν με άφησαν συναισθηματικά ανεπηρέαστο αν και είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να ξεπερνώ αμέσως τις ήττες και να κοιτώ το μέλλον. Με αυτό το post δεν θέλω τόσο να απαντήσω στην φημολογία περί υποψηφιότητάς μου στην Α’ Θεσσαλονίκης, όσο να τονίσω πως ό,τι κι αν μου επιφυλάξει το μέλλον, θα συνεχίσω να είμαι ένας άνθρωπος χωρίς εξαρτήσεις, ισχυρών και αυστηρών αρχών και με αποκλειστικά πολιτικές αναφορές. Τίποτε δεν ένιωσα να με αγγίζει περισσότερο αυτές τις μέρες όσο το σχόλιο της Vivian Efthimiopoulou πως «ελάχιστοι στη Νέα Δημοκρατία προσωποποιούν τις αρχές, τον τρόπο, το στυλ και το ύφος του Κωνσταντίνου Καραμανλή όσο ο Νίκος Ταχιάος», στο liberal.

Ευχαριστώ για μία ακόμη φορά όσους στηρίξατε τον συνδυασμό μου «Θεσσαλονίκη – Ταχιάος –Υπεύθυνα», αλλά και όσους με «προσέξατε» με αντίθετα συναισθήματα. Και οι μεν και οι δε οπλίσατε την προσωπικότητά μου και μου δώσατε δύναμη, έστω και με διαφορετικό τρόπο. Άλλωστε, αυτή είναι η ουσία της ζωής: Από ο,τιδήποτε σου συμβαίνει, να βγαίνεις εσωτερικά νικητής.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ