Skip to main content

Ανοίγει για το κοινό μετά από 18 χρόνια η Καστροπολιτεία της Σκύρου

Μετά τον σεισμό του 2001, ο αρχαιολογικός χώρος έκλεισε για 18 χρόνια για να πραγματοποιηθούν έργα αποκατάστασης σημαντικών μνημείων

Ανοίγει ξανά, μετά από 18 χρόνια, ο αρχαιολογικός χώρος της Καστροπολιτείας της Σκύρου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από έργα αποκατάστασης που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από τον σεισμό του 2001.

Σύμφωνα με το υπουργείο, στα χρόνια αυτά πραγματοποιήθηκαν έργα αποκατάστασης σημαντικών μνημείων του χώρου, με τελευταίο το έργο «Στερέωση Βραχωδών Πρανών Κάστρου Σκύρου – Μονής Αγ. Γεωργίου» που πραγματοποιήθηκε με σύμπραξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας και πιστώσεις του Εθνικού Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων.

Συγκεκριμένα, στερεώθηκαν πρανή ώστε να επιτευχθεί η ασφάλεια των μνημείων και των κατοίκων της Χώρας Σκύρου απέναντι στον κίνδυνο κατολισθήσεων, ενώ επίσης αποκαταστάθηκαν τμήματα της οχύρωσης του Κάστρου και πραγματοποιήθηκαν εργασίες στο εσωτερικό του χώρου, ώστε να καταστεί επισκέψιμος.

Η Καστροπολιτεία διαιρείται σε δύο επίπεδα: Στο πρώτο επίπεδο βρίσκεται η Μονή του Αγίου Γεωργίου (963 μ.Χ.) με σωζόμενο μέρος της οχύρωσης ενώ στο δεύτερο επίπεδο βρίσκονται o αποκατεστημένος Ναός της Επισκοπής (895 μ.Χ.), μεσαιωνικές υδατοδεξαμενές, μεταβυζαντινά ναΰδρια, ερείπια κτισμάτων (προβοκάδες) καθώς και σημαντικό σωζόμενο τμήμα της οχύρωσης η οποία κυρίως αποδίδεται στη μεσαιωνική περίοδο.

Στον χώρο διαπιστώνεται συνεχής κατοίκηση από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα.

Αποτέλεσε χώρο κατοίκησης και έδρα της πολιτικής, και κατά τους χριστιανικούς χρόνους, και της εκκλησιαστικής αρχής του νησιού.

Κατά την προϊστορική περίοδο αποτέλεσε, μάλιστα, πιθανότατα τον μόνο χώρο κατοίκησης, στη θέση της σημερινής χώρας Σκύρου