Skip to main content

Ανοίγει η κατασκήνωση της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού στην Επανομή

Το υπουργείο Εξωτερικών παραχωρεί τον ανενεργό από το 2010 χώρο στο δήμο Θερμαϊκού για να τον συντηρήσει και να τον λειτουργήσει. Ανοίγει το καλοκαίρι

Την εγκαταλειμμένη κατασκήνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού αναμένεται να λειτουργήσει από το φετινό καλοκαίρι ο δήμος Θερμαϊκού. Η κατασκήνωση βρίσκεται στη θέση «Όρμος» Επανομής και τα τελευταία έξι χρόνια παραμένει κλειστή.

Προκειμένου να μη συνεχιστεί η απαξίωσή της, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιάννης Μαυρομάτης, σε συνεργασία με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Αμανατίδη, πραγματοποίησαν αυτοψία στους χώρους της κατασκήνωσης και ο τελευταίος δέχτηκε να αποδοθεί στην τοπική κοινωνία για αξιοποίηση το αγροτεμάχιο.

Ο κ. Αμανατίδης δεσμεύτηκε να υπογραφεί η σχετική προγραμματική σύμβαση με το δήμο, ώστε να προχωρήσει στη συντήρηση των χώρων και στην αξιοποίησή τους, αφού παραμένουν ανενεργοί από το 2010.

Εντός της έκτασης των 47 στρεμμάτων ιδιοκτησίας της ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού φιλοξενούνταν από το 1985 παιδιά απόδημων Ελλήνων. Εντός της έκτασης υφίστανται εγκαταστάσεις, που με την πάροδο του χρόνου έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Πρόκειται για 12 κοιτώνες, δυναμικότητας 1.200 ατόμων, ενώ παράλληλα υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι πρασίνου και αναψυχής δίπλα στη θάλασσα, που σήμερα... ρημάζουν.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μαυρομάτης τόνισε ότι «δεν μπορεί ένας τέτοιος σημαντικός χώρος να παραμένει ανενεργός και αναξιοποίητος, την ώρα που έχει τη δυνατότητα να δώσει κίνητρα ανάπτυξης και ενίσχυσης του τουριστικού ρεύματος. Το όφελος είναι σημαντικό, όχι μόνο για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, αλλά και για τον ίδιο τον απόδημο Ελληνισμό, καθώς τα παιδιά των ομογενών από την Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν στη μητέρα πατρίδα το καλοκαίρι και να γνωρίσουν τις ομορφιές του τόπου καταγωγής τους».

Το φετινό καλοκαίρι ο δήμος σχεδιάζει να συντηρήσει τουλάχιστον τα μισά από τα κτίρια και τις περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και χώρους πρασίνου, ώστε να φιλοξενηθεί ένας σημαντικός αριθμός παιδιών, ενώ το σύνολο των επεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο έτος, προκειμένου το καλοκαίρι του 2017 να λειτουργήσει και πάλι πλήρως ο χώρος.