Skip to main content

Ανοίγει σήμερα αυλαία το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγούνται τα περίπτερα της έκθεσης, που έχουν στηθεί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι τις 11 Ιουλίου.

Ανοίγει σήμερα η αυλαία του 40ού Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης που φέτος είναι αφιερωμένο στην επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 11 Ιουλίου.

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγούνται τα περίπτερα της έκθεσης, που έχουν στηθεί στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, από το Βασιλικό Θέατρο έως το άγαλμα του Κ. Καραμανλή, για τέσσερις ώρες καθημερινά, από τις 7 έως τις 11 το βράδυ.

Στο φετινό επετειακό Φεστιβάλ, που συνδιοργανώνεται από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, συμμετέχουν 200 περίπου εκδότες με ένα πλούσιο εκδοτικό υλικό που καλύπτει μεγάλη γκάμα προτιμήσεων. Ανάμεσά τους και πολλά βιβλία σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση που θα φιλοξενούνται σε ένα ξεχωριστό εκθετήριο.

Φέτος, δεν θα γίνουν παράλληλες εκδηλώσεις ωστόσο θα στηθεί για πρώτη στην ιστορία του θεσμού κάλπη όπου οι πολίτες θα μπορούν να ψηφίσουν τα αγαπημένα τους βιβλία ενώ θα διεξαχθεί από εταιρεία δημοσκοπήσεων έρευνα σχετικά με τις προτιμήσεις του κοινού για τα βιβλία. Επίσης θα γίνει και διαγωνισμός φωτογραφίας με τους επισκέπτες να έχουν την ευκαιρία να αποτυπώσουν σε καρέ στιγμές από το φεστιβάλ και οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες θα βραβευτούν. Επιπρόσθετα, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη καθοριστεί, θα εκτεθούν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης όλες οι αφίσες που εκδόθηκαν για κάθε Φεστιβάλ, από το πρώτο το 1982 μέχρι και το 40ό.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που φέτος συμπληρώνει 40 χρόνια ζωής, διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο του 1982 όταν υπουργός Πολιτισμού ήταν η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη.