Skip to main content

Ανοίγει στις 18 Ιανουαρίου η αγορά με click away-Αύριο οι ανακοινώσεις

Μπορεί να έχει δοθεί το πράσινο φως για το άνοιγμα των καταστημάτων, ωστόσο στις κόκκινες περιοχές τα μαγαζιά θα παραμείνου κλειστά.

Για τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου φαίνεται πως έχει κλειδώσει το άνοιγμα της αγοράς με τη μέθοδο του click away καθώς η επιτροπή των εμπειρογνωμώνων του υπουργείου Υγείας γνωμοδοτεί θετικά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο.

Η εισήγηση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων προς την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της εν λόγω Επιτροπής, Νίκος Σύψας θα κινείται στη λογική «ένα βήμα τη φορά, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία που έχουμε το επιτρέπουν». «Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα (σ.σ χθες), νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση-υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης. Και τα δύο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δύο», επισήμανε.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «οι κόκκινες περιοχές θα παραμείνουν εκτός ανοίγματος, σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ. Εξαίρεση τα σχολεία για ευνόητους λόγους. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε κλειστοί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάνουμε εκτίμηση κινδύνου αναλόγως των οφελών και των κινδύνων».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός έθεσε δημοσίως την πρόθεση της κυβερνήσεως. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί με στοιχεία στην Επιτροπή, ώστε να πειστούν οι ειδικοί και να πάρουμε το “πράσινο φως”. Ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχουμε ετοιμάσει με μεγάλη επιμέλεια τους κανόνες και το σύστημα ώστε με υγειονομική ασφάλεια να δώσουμε “ανάσα” στην αγορά». «Έχουμε το σχέδιο, έχουμε βρει τους κανόνες, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε και θα πάμε με ασφάλεια εκεί που πρέπει. Δεν θα έχουμε το 100% της λειτουργίας της αγοράς προφανώς, αλλά δεν θα έχουμε και το 100% του κλεισίματος», πρόσθεσε.