Skip to main content

Ξεκινά εθελοντικός εμβολιασμός για τους εφήβους 15-17 ετών με mRNA εμβόλια

Ανοίγει την επόμενη εβδομάδα η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 15-17 ετών - Τα εμβόλια κατάλληλα για έφηβους είναι τα mRNA

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για να κλείσουν ραντεβού εμβολιασμού έφηβοι που έχουν γεννηθεί από την 1/1/2006 και μετά όπως ανακοίνωσε ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, λεπτομέρειες γύρω από το πως θα κλειστούν τα ραντεβού εμβολιασμού για τους εφήβους ηλικίας 15-17 ετών, αλλά και πώς θα επιτυγχάνεται η γονική συναίνεση θα δοθούν στη σχετική ενημέρωση της επόμενης εβδομάδας.

H πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στα στοιχεία της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας και ανακοίνωσε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε τον εθελοντικό εμβολιασμό των εφήβων ηλικίας 15 με 17 ετών.

Όπως ανέφερε, ο πληθυσμός που μένει ανεμβολίαστος είναι ο πληθυσμός κάτω των 18 ετών. «Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς νόσων, η συχνότητα εισαγωγών των παιδιών στο νοσοκομείο λόγω κοροναϊού είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της εποχικής γρίπης. Τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά και στους εφήβους ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους», τόνισε.

Η κ. Θεοδωρίδου σημείωσε επίσης ότι σύμφωνα με μελέτες οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό περισσότερο από παιδιά μικρότερης ηλικίας. «Τα εμβόλια κατάλληλα για τους έφηβους είναι τα mRNA και αυτά χρησιμοποιούνται όπου ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει», τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Θεμιστοκλέους: Ξεπεράσαμε τα 5 εκατ. εμβολιασμένους με τη μία δόση

Τους 4 εκατ. ολοκληρωμένους εμβολιασμούς ξεπέρασε σήμερα η χώρα μας, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, παράλληλα, ξεπεράσαμε τα 5 εκατ. εμβολιασμένους με τη μία δόση. Οι πολίτες μπορούν να κλείνουν για την επόμενη ημέρα το ραντεβού τους για εμβολιασμό με Johnson & Johnson και Moderna, ενώ για Pfizer τα ραντεβού είναι διαθέσιμα σε τρεις ημέρες.

Αύριο, ξεκινάει το επιχειρησιακό πρόγραμμα για να καλυφθούν απομακρυσμένες περιοχές και συγκεκριμένα η αρχή γίνεται από την Κρήτη.