Skip to main content

Επίδομα θέρμανσης: Μέσα το φυσικό αέριο, τον Δεκέμβριο η πλατφόρμα - Τι αλλάζει

Από 80 έως 700 ευρώ η επιδότηση που θα χορηγηθεί - Επίδομα θέρμανσης όχι μόνον σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο αλλά και για φ/α, πέλετ και καυσόξυλα

Μέχρι και στα 700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες θέρμανσης θα φτάνει το νέο Επίδομα Θέρμανσης, όπως προανήγγειλε στη Βουλή ο κύριος Χρήστος Σταϊκούρας.

Παρουσιάζοντας την σχετική τροπολογία που κατέθεσε, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι πλέον θα είναι δυνατή η παροχή επιδόματος θέρμανσης, όχι μόνον σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και σε χρήστες άλλων επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Όπως τόνισε ο κ.Σταϊκούρας «με την εν λόγω απόφαση, σκοπεύουμε να εντάξουμε και άλλες μορφές επιδοτούμενων ειδών καυσίμων θέρμανσης, όπως είναι το φυσικό αέριο, το υγραέριο, τα καυσόξυλα και τη βιομάζα (Pellet).

Ο κ.Σταϊκούρας προανήγγειλε ουσιαστικά τι θα ορίζει και η επικείμενη απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος:

- το ελάχιστο ύψος του θα διαμορφώνεται στα 80 ευρώ,

- μπορεί να φτάνει ακόμη και στα 600-700 ευρώ για τις περιοχές με πολύ αυξημένες ανάγκες θέρμανσης

- το ύψος του υπολογίζεται συνολικά σε τουλάχιστον 84 εκατ. ευρώ

- υπουργική απόφαση που θα καθορίζει όλες τις λεπτομέρειες θα εκδοθεί εντός τον επόμενων ημερών, μετά την ψήφιση της εν λόγω διάταξης.

Σκοπός του υπουργείου Οικονομικών είναι εντός Δεκεμβρίου να ανοίξει και η σχετική πλατφόρμα για την καταβολή του επιδόματος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών:

1. Το επίδομα θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 θα καταβληθεί και στα νοικοκυριά ανά την επικράτεια που καταναλώνουν φυσικό αέριο ή υγραέριο,

2. τα νοικοκυριά ορεινών περιοχών, με πληθυσμό έως 2.500 κατοίκους, που καταναλώνουν καυσόξυλα ή pellet, θα λάβουν επίσης το επίδομα θέρμανσης.

3. ο υπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης αλλάζει ριζικά και, στο εξής, θα λαμβάνονται υπόψη οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή της χώρας. Ο υπολογισμός του επιδόματος θα στηριχτεί σε έρευνα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η οποία υπολόγισε τις ανάγκες θέρμανσης σε 200.000 σημεία ανά την ελληνική επικράτεια.