Skip to main content

Συνεργασία ελληνικών εταιρειών με Samsung και LG στη νανοτεχνολογία

Μνημόνιo συνεργασίας υπογράφηκε από τους εκπροσώπους του Ελληνικού και του Κορεατικού Συνδέσμου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών.

Με περισσότερες από 100 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από την Κορέα, όπως η Samsung και η LG, θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν ελληνικές εταιρείες που συμμετέχουν στον Ελληνικό Σύνδεσμο Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα μεταξύ των δύο χωρών.

Στη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου του 15ου Διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας, οι εκπρόσωποι του Ελληνικού και του Κορεατικού Συνδέσμου Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών, Στέργιος Λογοθετίδης και An Jung Chung υπέγραψαν το Μνημόνιο Συνεργασίας.

«Το Μνημόνιο Συνεργασίας περιλαμβάνει την ανταλλαγή πληροφοριών και δεδομένων, τη από κοινού διοργάνωση συνεδρίων, την ανάπτυξη των των απαραίτητων εργαλείων πιστοποίησης προϊόντων νανοτεχνολογίας αλλά και ένα εμπορικό κομμάτι που αφορά στις επιχειρήσεις των δύο χωρών», τόνισε ο πρόεδρος του HOPE A και διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, κ. Λογοθετίδης.

Όπως είπε, ανοίγει ο δρόμος για τις ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της νανοτεχνολογίας να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις με τις αντίστοιχες κορεάτικες, να συνεργαστούν μεταξύ τους για την παραγωγή νέων προϊόντων καθώς και να πουλήσουν προϊόντα η μία στην άλλη.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθετίδη, η Κορέα είναι η έβδομη χώρα με την οποία συνεργάζεται το HOPE-A, πράγμα που σημαίνει πως ελληνικές εταιρείες ανοίγονται σε περίπου 2.000 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας από όλη την υφήλιο.

Οι συνεργασίες αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία για τη Θεσσαλονίκη καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των εταιρειών του HOPE A εδρεύουν στην πόλη.

«Για να θέλουν να συνάψουν συμφωνίες με μια μικρή φτωχή χώρα της κρίσης, αυτό σημαίνει ότι κάτι υφίσταται εδώ, σημαίνει πως εδώ βλέπουν τεχνολογίες που θέλουν να εξελίξουν», σημειώνει ο ίδιος.

Έξυπνο πακετάρισμα

Πέραν του μνημονίου συνεργασίας, στο πλαίσιο του συνεδρίου Νανοτεχνολογίας ξεκίνησε και μια νέα ακόμα συνεργασία που θα έχει στόχο την κατασκευή «έξυπνων συσκευασιών».  

Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Οργανικών και Εκτυπωμένων Ηλεκτρονικών και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Παραγωγής Συσκευασιών θα δημιουργήσουν μια πλατφόρμα που θα φέρει μαζί εταιρείες που ασχολούνται με τις συσκευασίες και εταιρείες που ασχολούνται με τις νέες τεχνολογίες.

Οι έξυπνες συσκευασίες, συσκευασίες δηλαδή που μπορεί να φέρουν ειδικά πάνελ ή μπαταρίες, μπορούν να αυξήσουν την ταχύτητα της παράδοσης των προϊόντων αλλά και να αλληλεπιδρούν με τον τελικό χρήστη, είπε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Δρ Λευτέρης Τουρασανίδης.

ΕΚΠΝΟΗ

Στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Λογοθετίδης ανέφερε τέλος ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις σχετικά με το φιλόδοξο σχέδιο του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας να δημιουργήσει το Εθνικό Κέντρο Νανοτεχνολογίας, Νανοϊατρικής και Οργανικών Ηλεκτρονικών (ΕΚΝΟΗ), ένα innovation hub το οποίο στοχεύει σε βάθος 5ετίας να φέρει 500 επιστήμονες στην πόλη.

Ο καθηγητής σημείωσε ότι το πρότζεκτ βρίσκεται στο τελικό στάδιο έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα χρηματοδοτήσει κατά κύριο λόγο το έργο του οποίου ο προϋπολογισμός φτάνει τα 50 εκατ. ευρώ. 

Όπως είπε ο κ. Λογοθετίδης, σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις από υπουργικά χείλη για το πού θα φιλοξενηθεί το hub αυτό του οποίου η έκταση υπολογίζεται σε 14.500 τετραγωνικά μέτρα.

Διαβάστε: Το Innovation Hub Νανοτεχνολογίας μπορεί να φέρει 6 δισ. ευρώ 

 Αντιοξειδωτικά νανοσκευάσματα: Συνεργασία με το Ινστιτούτο Ντι Κάπριο και Σβαρτσενέκερ

Νανοσκευάσματα που θα μεταφέρουν φαρμακευτικές ουσίες για την αντιμετώπιση ασθενειών, αλλά και αντιοξειδωτικές ουσίες που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες του οργανισμού, δημιουργούνται αυτό το διάστημα στο πλαίσιο συνεργασίας της Νανοϊατρού υπεύθυνης του Εργαστηρίου Νανοϊατρικής, Βαρβάρας Καραγκιοζάκη με τα ινστιτούτα Ντι Κάπριο και Σβαρτσενέκερ στο Λος Άντζελες.

«Το Εργαστήριο Νανοϊατρικής δραστηριοποιείται στον τομέα της Νανοδιαγνωστικής, των στοχευμένων φαρμάκων δημιουργώντας μια πλατφόρμα που απελευθερώνει στοχευμένα και σε τακτά χρονικά διαστήματα φάρμακα και της αναγεννητικής ιατρικής» δήλωσε η Δρ Βαρβάρα Καραγκιοζάκη.

Στο Πολυσυνέδριο Νανοτεχνολογίας 2018 που ολοκληρώνει τις εργασίες του το Σάββατο 7 Ιουλίου με την τελευταία ημέρα του Θερινού Σχολείου Νανοτεχνολογίας, συμμετείχαν περισσότεροι από 1000 σύνεδροι, ερευνητές και φοιτητές, εκπρόσωποι 100 εταιρειών αλλά  και των μεγαλύτερων αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο, όπως της Jaquar, της Fiat και της I-Fevs που κατασκευάζει ηλεκτρικά αυτοκίνητα.