Skip to main content

Μίνι ανάπλαση πέριξ της Αγιορείτικης Εστίας-Οι δράσεις για το 2018

Ο δήμος προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των γύρω παλαιών και εγκαταλελειμένων κτισμάτων, προκειμένου να απαλλοτριωθούν.

Άνοιγμα στους πολίτες επιχειρεί να κάνει η Αγιορείτικη Εστία τα τελευταία χρόνια, προβάλλοντας περισσότερο το έργο της. Την ίδια ώρα ο δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει μια μίνι ανάπλαση περιμετρικά του κτηρίου, που βρίσκεται επί της Εγνατίας.

Ήδη, ο δήμος, στον οποίο ανήκει το κτήριο, προσπαθεί να έρθει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των γύρω παλαιών και εγκαταλελειμένων κτισμάτων, προκειμένου να απαλλοτριωθούν και να αναπλαστεί στη συνέχεια ο χώρος.

Σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγιορείτικης Εστίας παρουσίασε το ετήσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2018, ενώ προχώρησε σε έναν απολογισμό για την περασμένη χρονιά.



«Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τον δήμο Θεσσαλονίκης να δώσουμε μια βαρύτητα στην Αγιορείτικη Εστία, έχουμε μια άριστη συνεργασία με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους και θεωρώ ότι καταφέραμε να ανεβάσουμε και το επιπεδο των εκθέσεων. Θέλουμε ο θεσμός των επιστημονικών συνεδρίων να διατηρηθεί σε ένα επίπεδο τα επόμενα χρόνια και ελπίζουμε οτι ο κόσμος θα αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Αγιορείτικης Εστίας Πέτρος Λεκάκης.  

Για ένα πλούσιο πρόγραμμα για το 2018 με πολλές δράσεις, εκθέσεις και με το ετήσιο συνέδριο έκανε λόγο ο Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας, Αναστάσιος Ντούρος, σύμφωνα με τον οποίο ακολουθείται μια πολιτική εξωστρέφειας με εκθέσεις και στο εξωτερικό.

«Το 2018 θα παρουσιαστούν στους χώρους της Αγιορείτικης Εστίας πέντε εκθέσεις και η αρχή γίνεται με τον Ρώσο καλλιτέχνη Βλαδίμηρου Μπιντάκ, ενώ θα ακολουθήσει του Θεσσαλονικιού φωτογράφου Δημήτρη Λουζικιώτη και στη συνέχεια η μεγάλη έκθεση του καλοκαιριού του Γιώργου Πούπη με θέμα «Σταυροί του Αγίου Όρους». Θα ακολουθήσει η συμμετοχή στην PhotoBiennale Θεσσαλονίκης και τέλος η Έκθεση με φυτά του Αγίου Όρους», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Ντούρος.

Το τρίτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας θα πραγματοποιηθεί στις 7- 8 Δεκεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, αύριο παρουσιάζεται η έκθεση κεραμικής με πορσελάνη «Γκζελ» του Ρώσου καλλιτέχνη Βλαδίμηρου Μπιντάκ με τίτλο «Τα Ιερά Μυστήρια», στους χώρους του Μεγάρου Νεδέλκου και θα έχει διάρκεια έως την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου. Στην έκθεση παρουσιάζονται 222 γλυπτά, χωρισμένα σε 42 συνθέσεις που έχουν ως κεντρικό θέμα τα «Ιερά Μυστήρια» της ορθόδοξης εκκλησίας.
 

 1.    ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Στους χώρους της Αγιορειτικής Εστίας

-Συμμετοχή στην 6η Μπιενάλε Θεσσαλονίκης.
(ολοκληρώθηκε στις 14 Ιανουαρίου)

-Έκθεση κεραμικής με υλικό πορσελάνης «Γκζελ» του Ρώσου καλλιτέχνη Βλαδίμηρου Μπιντάκ.
(2-28 Φεβρουαρίου)

-Έκθεση φωτογραφίας του Δημήτρη Λουζικιώτη με τίτλο «Άθως Θύραυλοι Στώμεν».
(8 Μαρτίου-19 Μαΐου)

-Έκθεση φωτογραφίας του Γιώργου Πούπη με θέμα «Σταυροί του Αγίου Όρους».
(5 Ιουνίου-15 Σεπτεμβρίου)

-Συμμετοχή στην PhotoBiennale Θεσσαλονίκης με την παρουσίαση της Έκθεσης φωτογραφίας του κορυφαίου Βολιώτη φωτογράφου Δημήτρη Λέτσιου.
(20- Σεπτεμβρίου-20 Νοεμβρίου)

-Έκθεση με φυτά του Αγίου Όρους.
(29 Νοεμβρίου 2018-31 Ιανουαρίου 2019)

Στο εξωτερικό

-Έκθεση του Πολωνού φωτογράφου Τόμας Μοζίνσκι, στο Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο
(22-31 Ιανουαρίου 2018)  

-Έκθεση του Γιώργου Κόρδη «Φως εκ φωτός. Άθως –Βυζάντιο –Οικουμένη» στο Βελιγράδι
(Μάιος 2018)

-Έκθεση φωτογραφίας  «Η Κωνσταντινούπολη των Jean Pasc al Sebah & Polycarpe Joaillier (1890-1900) από την Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη του Α.Π.Θ.» στη Στουτγκάρδη
(χειμώνας ΄18-΄19)

Σε πόλεις της Ελλάδας

-Έκθεση φωτογραφίας του Ακαδημαϊκού Παναγιώτη Βοκοτόπουλου στην Άρτα
-Έκθεση φωτογραφίας των Δαλέζιου – Σαμαντζή για την Κωνσταντινούπολη στην Κοζάνη
-«Κωνσταντινούπολη Μνήμες και Βίωμα» Ζωγραφική έκθεση του Ιερομονάχου Αναστασίου στην Κομοτηνή
-Έκθεση έργων ακουαρέλας του Doug Patterson, «Ζωγραφίζοντας σε τόπους ιερούς Άθως - Σινά», στο Κέντρο Νεότητας της Ι. Μητροπόλεως Γρεβενών

 2.    ΕΚΔΟΣΕΙΣ  

-Πρακτικά 10ου Διεθνούς Συνεδρίου της Αγιορειτικής Εστίας με θέμα «Το Άγιον Όρος στον 17ο και 18ο αιώνα. Από τους μεταβυζαντινούς στους νεώτερους χρόνους».
-Πρακτικά του Πρώτου και του Δεύτερου Διεθνούς Επιστημονικού Εργαστηρίου.
-Έκδοση της δίγλωσσης (ελληνική και ρωσική) έρευνας με θέμα «Το Άγιον Όρος των προσκυνητών» χορηγίας Γιούρι Σαουλίδη με την συγγραφική συνεργασία ειδικών επιστημόνων και την επιστημονική εποπτεία του κ. Κρίτωνος Χρυσοχοΐδη.
-Έκδοση του Καταλόγου της Έκθεσης του Γιώργου Πούπη με θέμα τους «Σταυρούς» του Αγίου Όρους» με εισαγωγικό κείμενο του Προηγουμένου της Ιεράς Μονής Ιβήρων, Αρχιμανδρίτη Βασιλείου Γοντικάκη.

 3.    ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ / ΗΜΕΡΙΔΕΣ  

-Τρίτο Διεθνές Επιστημονικό Εργαστήριο της Αγιορειτικής Εστίας.
(7- 8 Δεκεμβρίου. Ο συνεδριακός χώρος θα ανακοινωθεί προσεχώς)

 4.    ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Συνεχίζεται για ακόμα μία φορά το ερευνητικό Πρόγραμμα για τα κεραμικά ΙΖΝΙΚ του Αγίου Όρους, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκη.
 
 5.    ΠΑΓΙΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

⦁    Λέσχη Ανάγνωσης.
⦁    Συμμετοχή στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
⦁    Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Διπλωματία Πόλεων» του Δήμου Θεσσαλονίκης.
⦁    Συμμετοχή στο πρόγραμμα «OPEN HOUSE».
⦁    Παρουσιάσεις νέων εκδόσεων για το Άγιον Όρος.
⦁    Συνεργασία με φορείς της πόλης και εθελοντικές κινήσεις για την φιλοξενία των εκδηλώσεων τους.
⦁    Βιβλιοπαρουσιάσεις στον κήπο της Αγιορειτικής Εστίας.

 6.    ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
⦁    Αφιερωματική βραδιά για την επέτειο συμπλήρωσης 20 ετών από την Έκθεση «Θησαυροί του Αγίου Όρους».
⦁    Προετοιμασία επετειακών εορταστικών εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 800 ετών από την …του Αγίου Σάββα Χιλανδαρινού ως πρώτου Αρχιεπισκόπου Σερβίας (1219-2019).