Skip to main content

Προαναγγελία Χαρδαλιά για άνοιγμα δημοτικών σχολείων την 1η Ιουνίου

Τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και οι βρεφονηπιακοί θα ακολουθήσουν τις αποφάσεις για τα δημοτικά και νηπιαγωγεία

Το άνοιγμα των κέντρων ημερήσιας φροντίδας για άτομα με ειδικές ανάγκες και των κέντρων δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία από την ερχόμενη εβδομάδα και με συγκεκριμένες προδιαγραφές, που θα γνωστοποιηθούν τις επόμενες ημέρες, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση της Πέμπτης.

Κατά τη συζήτηση της ειδικής επιτροπής, σύμφωνα με τον υφυπουργό, δόθηκε έμφαση στο άνοιγμα των δομών για άτομα με ειδικές ανάγκες, δεδομένου ότι ο εγκλεισμός κι η αποστέρηση τους, ακόμη και για σύντομο χρονικό διάστημα από υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας και κοινωνικοποίησης επιδρά αρνητικά στην ψυχοσυναισθηματική τους υγεία.

Με βάση τα παραπάνω, συμφωνήθηκε το άνοιγμα των εν λόγω δομών για την ερχόμενη εβδομάδα με συγκεκριμένες προδιαγραφές που θα σέβονται τις οδηγίες του ΕΟΔΥ ως προς τις αποστάσεις που θα πρέπει να κρατούνται, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία αλλά και τα μέτρα προστασίας από τον ιό για τους συνοδούς, τα οποία και, όπως ξεκαθάρισε ο κος Χαρδαλιάς, θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Όσον αφορά τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, αυτοί θα ακολουθήσουν την εξέλιξη των σχολείων, εφόσον κι αυτά ανοίξουν στην προκαθορισμένη ημερομηνία, διευκρίνισε ο υφυπουργός και πρόσθεσε οτι περαιτέρω διευκρινίσεις για το ζήτημα αυτό όπως και για την λειτουργία των κατασκηνώσεων θα δοθούν το προσεχές διάστημα.

Όπως δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς θετική ήταν η εμπειρία από το άνοιγμα των γυμνασίων και των λυκείων.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 25 Μαϊου επιτρέπεται η απόφαση από και προς τα νησιά, ενώ ανοίγουν και οι χώροι εστίασης. Επίσης, τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το αν θα ανοίξουν και πώς τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε πως η εμπειρία από το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων ήταν θετική και τα πράγματα κύλησαν απολύτως ομαλά, δείχοντας έτσι ότι η κυβέρνηση, με τη σύμφωνη γνώμη της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, προσανατολίζεται στο άνοιγμα, δημοτικών, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών από την την 1η Ιουνίου. 

Στη συνέχεια κατέγραψε τους τέσσερις σταθμούς του χρονοδιαγράμματος εκκίνησης τουρισμού.