Skip to main content

Ανήμπορη η δημοτική αστυνομία να αντιμετωπίσει το παρεμπόριο

Ο Β. Παπαγεωργόπουλος παραδέχτηκε στη διάρκεια συνεδρίασης του ΔΣ του ΕΒΕΘ ότι ο δήμος δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το παρεμπόριο. Τεράστια η διαφυγή εσόδων από το παρεμπόριο, υπογράμμισε ο Δ. Μπακατσέ
Τεράστια είναι η διαφυγή εσόδων σεβάρος του κρατικού προϋπολογισμού στη δυσκολότερη στιγμή για την ελληνική οικονομία από το παράνομο πλανόδιο παρεμπόριο στη Θεσσαλονίκη. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Μπακατσέλο, δημιουργείται και πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού με προφανείςσυνέπειες για τις νομίμως λειτουργούσες εμπορικές επιχειρήσεις (πουκαταβάλλουν φόρους τέλη και ασφαλιστικές εισφορές) και για την ανεργίαπου συνεπάγεται.

Το πρόβλημα του παρεμπορίου τέθηκε επί τάπητος στην τελευταία συνεδρίαση τουδιοικητικού συμβουλίου του ΕΒΕΘ, στην οποία παρευρέθηκαν οδήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και ο αντιδήμαρχοςδημοτικής αστυνομίας, Θεόδωρος Αθανάσαρος.

Ο κ. Μπακατσέλος υπογράμμισε ότι το παρεμπόριο έχειεπιπτώσεις τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στο σύνολο της ελληνικήςοικονομίας εξαιτίας της φοροδιαφυγής λόγω μη έκδοσης παραστατικών(απώλειες εσόδων από φορολογία εισοδήματος και  ΦΠΑ), της διαφυγήςεσόδων λόγω μη είσπραξης των αναλογούντων δασμών, της διαφυγής εσόδωνγια την τοπική αυτοδιοίκηση λόγω μη είσπραξης δημοτικών τελών καιδημοτικών φόρων και της εισφοροδιαφυγής λόγω μη καταβολής ασφαλιστικώνεισφορών.

Τόνισε, δε, την ανάγκη αυστηρότερων ελέγχων κατά την εισαγωγή των προϊόντων και ζήτησε μεγαλύτερη κινητοποίηση της δημοτικής αστυνομίας για την πάταξη του φαινομένου.

«Πρέπει να γίνουμε αυστηρότεροι στον έλεγχο και τη δίωξη όλων των ανωτέρω παράνομων δραστηριοτήτων, την κατάσχεση και καταστροφή των παρανόμων εμπορευμάτων και τη σύλληψη όχι απλά των μικροπωλητών, αλλά και των λαθρεμπόρων που εισάγουν το παράνομο εμπόρευμα που είναι οι ηθικοί αυτουργοί αλλά ασφαλώς οι μεγάλοι ωφελημένοι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπακατσέλος προσθέτοντας ότι η εικόνα που παρουσιάζει καθημερινά η Τσιμισκή «δεν αρμόζει στον εμπορικότερο δρόμο μιας ευρωπαϊκής πόλης». Μάλιστα, παρουσίασε φωτογραφίες όπου οι πλανόδιοι έχουν απλωμένη την πραμάτεια τους σε όλο το μήκος του πεζοδρομίου από την Αριστοτέλους μέχρι την Κομνηνών, ακόμη και μπροστά από το κτίριο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου.

Ο κ. Παπαγεωργόπουλος παραδέχτηκε ότι η δημοτική αστυνομία είναι ανήμπορη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα λόγω της έλλειψης προσωπικού αλλά και διότι όπως, είπε χαρακτηριστικά, τα στελέχη της δέχονται επιθέσεις από πολίτες οι οποίοι σπεύδουν να συμπαρασταθούν στους πλανόδιους, όταν συλλαμβάνονται.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανάσαρο, πέρσι 10 δημοτικοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν –εκ των οποίων οι τρεις πολύ σοβαρά- και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο, όταν προπηλακίστηκαν από μικροπωλητές και πολίτες κάθε ηλικίας. Επίσης, ο κ. Παπαγεωργόπουλος ανέφερε ότι πέρσι η δημοτική αστυνομία προχώρησε σε 1.350 κατασχέσεις δεκάδων τόνων προϊόντων που πωλούνταν παράνομα από πλανόδιους πωλητές.

Ο δήμαρχος ζήτησε συστράτευση των παραγωγικών φορέων –και του ΕΒΕΘ- για την επίλυση του προβλήματος με σκοπό την άσκηση πιέσεων προς την Πολιτεία για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων «που θα χτυπήσουν το κακό στη ρίζα τους».