Skip to main content

Διπλωματικό επεισόδιο:Αποχώρηση Οικονόμου από εκδήλωση με Ερντογάν

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί από το κοινοβούλιο με τον Έλληνα υφυπ. Περιβάλλοντος να αποχωρεί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Προκλητικός και ανυποχώρητος, αναφορικά με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης που εξαφανίζει ουσιαστικά την Κρήτη και άλλα ελληνικά νησιά, εμφανίστηκε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος μιλώντας στα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ, δίπλα από τα σύνορα με την Ελλάδα, παρουσία του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Δημήτρη Οικονόμου, διεμήνυσε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη θα εγκριθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και θα εφαρμοστεί.

Μάλιστα, ο κ. Ερντογάν ισχυρίστηκε, πως «τώρα κάναμε συμφωνία με τη Λιβύη και άρχισαν να απειλούν τη Λιβύη». Πρόσθεσε ότι αυτή η συμφωνία έγινε, και θα εφαρμοστούν και τα άλλα της σκέλη.

Άμεση ήταν η αντίδραση του κ. Οικονόμου, ο οποίος αποχώρησε εις ένδειξη διαμαρτυρίας από την εκδήλωση.

Ο Ερντογάν, στην ομιλία του, δεν έμεινε μόνο στο θέμα της συμφωνίας με τη Λιβύη. Επετέθη σε Ελλάδα και Κύπρο λέγοντας ότι «κάποιοι αντί για δίκαια διανομή των πηγών στην ανατολική Μεσόγειο προτιμούν την ρητορική της απειλής και των εκβιασμών. Καμία χώρα δεν είναι πιο πάνω από το διεθνές δίκαιο. Κανένας δεν μπορεί να φτάσει κάπου με την λογική το έκανα και τελείωσε. Η Τουρκία δεν θα υποκύψει σε τέτοια ζητήματα. Με τη λογική «το έκανα και τελείωσε» δεν μπορεί κανείς να φτάσει πουθενά. Δείχνοντας τα δόντια, καμιά χώρα  δεν μπορεί να κάνει την άλλη να εγκαταλείψει τα δικαιώματά της. Μάλιστα η Τουρκία σε ένα τέτοιο ξεπεσμό δεν θα υποκύψει. Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει την παραβίαση ούτε του δικού της δικαίου, ούτε και των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων», ανέφερε.

Μάλιστα, σημείωσε προκλητικά ότι «δύο γεωτρύπανα μας το Φατίχ και το Γιαβούζ και 2 σεισμογραφικά μας πλοία συνεχίζουν τις εργασίες τους. Δεν θα τραβήξουμε από εκεί τα πλοία μας επειδή αυτοί ξεφωνίζουν. Με την Λιβύη κάναμε τη συμφωνία μας. Τώρα άρχισαν να απειλούν την Λιβύη. Μετά η συμφωνία θα έρθει στο κοινοβούλιο μας και θα προχωρήσουμε το θέμα σε άλλη μορφή. Από τις γεωτρήσεις μας δεν θα έρθει σύγκρουση ή αίμα αλλά ειρήνη και ευημερία».