Skip to main content

Ανησυχία από ανακοίνωση της Cisco - Διαβεβαιώσεις για το Κέντρο στη Θεσσαλονίκη

Τι λένε στη Voria.gr στελέχη της εταιρείας για το μέλλον του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της πόλης

Ανησυχία για το μέλλον του Διεθνούς Κέντρου Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της Cisco στη Θεσσαλονίκη προκάλεσε η είδηση ότι η αμερικανική εταιρεία αποσύρει το πρόγραμμα των "έξυπνων πόλεων" (smart cities), για τις ανάγκες του οποίου ο δήμος Θεσσαλονίκης της παραχώρησε το κτήριο των παλαιών Σφαγείων.

Η είδηση ότι ο αμερικανικός τεχνολογικός κολοσσός βάζει τέλος στο μεγάλο της project για τη μετάβαση των σύγχρονων πόλεων στην ψηφιακή εποχή, την οποία δημοσίευσε στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα The Wall Street Journal, προκάλεσε εύλογη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι με το κέντρο που έχει ήδη στηθεί στη Θεσσαλονίκη και αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις.

Ωστόσο, στελέχη της Cisco με τα οποία επικοινώνησε η Voria.gr διαβεβαίωσαν ότι το κέντρο όχι μόνο δεν θα κλείσει, αλλά θα αυξήσει τις δραστηριότητές του, τονίζοντας ότι η εταιρεία δεν εγκαταλείπει το πρόγραμμα των "έξυπνων πόλεων". Όπως διευκρίνισε στη Voria.gr ο Senior Αccount Manager Δημόσιου Τομέα της Cisco για την Ελλάδα και συντονιστής του Κέντρου, Νίκος Λαμπρογεώργος, το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, το οποίο επικαλείται δηλώσεις στελεχών της εταιρείας, αναφέρεται στην απόσυρση ενός προϊόντος και όχι ολόκληρου του προγράμματος.

"Υπάρχει ένα προϊόν που λέγεται Cisco Kinetic που είναι μια πλατφόρμα για έξυπνες πόλεις. Η Cisco αποφάσισε να τη σταματήσει", ανέφερε ο κ. Λαμπρογεώργος, επισημαίνοντας ότι η απόσυρση προϊόντων δεν είναι κάτι ασυνήθιστο. "Μέσα από συνεργασίες το προϊόν αυτό θα αντικατασταθεί, οπότε το πρόγραμμα των smart cities θα συνεχιστεί και μάλιστα θα επεκταθεί", τόνισε και πρόσθεσε ότι εξετάζεται η ένταξη και άλλων πόλεων.

Σε ό,τι αφορά το πόσο επηρεάζει το σταμάτημα του Cisco Kinetic την επένδυση της Θεσσαλονίκης υπογράμμισε ότι η εταιρεία απέσυρε ένα προϊόν, ενώ το κέντρο είναι κέντρο καινοτομίας και ασχολείται με χιλιάδες προϊόντα. "Όχι μόνο δε θα σταματήσει τη λειτουργία του, απεναντίας θα ενισχυθεί. Περιμένουμε να λήξει η πανδημία για να αρχίσει η πραγματική λειτουργία του κέντρου, στο οποίο γίνεται δουλειά αλλά απομακρυσμένα, ενώ γίνονται μόνο ατομικές επισκέψεις. Μάλιστα, μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα γίνουν και επίσημες ανακοινώσεις για τις νέες δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει. Υπάρχουν αρκετές δραστηριότητες που επειδή είναι διαδραστικές δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν", είπε.

Από την πλευρά της, η υπεύθυνη Marketing και Επικοινωνίας της εταιρείας, Έλενα Πρασάκη, ανέφερε στη Voria.gr ότι συχνά αλλάζουν ή αναβαθμίζονται προϊόντα. Για το δε κέντρο της Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι από τον Ιούλιο γίνονται μαθήματα διαδικτυακά και μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνιά του που αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Θεσσαλονίκη είναι η μία από τις μόλις 15 πόλεις στον κόσμο, όπου η αμερικανική εταιρεία έχει δημιουργήσει κέντρα καινοτομίας, μεταξύ των οποίων η Σιγκαπούρη, το Μιλάνο, η Βαρκελώνη, το Τορόντο, το Τόκιο, το Παρίσι, το Ντουμπάι και το Ρίο Ντε Τζανέιρο.