Skip to main content

Ανησυχητική αύξηση των εξαρτήσεων στο δεύτερο lockdown

Διπλασιάστηκαν κατά την περίοδο της δεύτερης καραντίνας τα αιτήματα για βοήθεια από άτομα εθισμένα σε ουσίες, αλκοόλ και τζόγο.

Δραματική αύξηση των κρουσμάτων εθισμού έχει προκαλέσει ο αναγκαστικός περιορισμός των μετακινήσεων και οι έκτακτες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η κρίση του κορωνοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δεύτερο lockdown έχουν αυξηθεί τα αιτήματα για βοήθεια στο Κέντρο Υποστήριξης Εξαρτημένων Ατόμων «ΟΑΣΙΣ».

Μάλιστα, ο σύμβουλος απεξάρτησης του Κέντρου Δαμιανός Δουίτσης μιλώντας στη Voria.gr κάνει λόγο για διπλασιασμό των αιτημάτων την περίοδο της δεύτερης καραντίνας που διανύουμε είτε από το συγγενικό τους περιβάλλον είτε από εθισμένα άτομα στο αλκοόλ, στο τζόγο, σε ουσίες.

«Υπάρχει πολύ μεγάλη αύξηση και είναι μάλλον αναμενόμενο αυτό όταν κάποιος είναι κλεισμένος μέσα στο σπίτι του και με τις αρνητικές επιπτώσεις λόγω δουλειάς και λόγω δυσοίωνου μέλλοντος. Εάν λοιπόν ένα εθισμένο άτομο έκανε μια κάποια χρήση αλκοόλ ή ναρκωτικών ή τζόγου, τώρα καθισμένος μέσα στο σπίτι όλη την ημέρα, την αυξάνει. Έχουμε μια τρομακτική αύξηση και από αυτούς οι οποίοι είχαν μειώσει ή είχαν προσπαθήσει να το ελέγξουν. Έχουμε υποτροπές ή επιδείνωση της κατάστασης του εθισμού», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο κ. Δουίτσης.

Συνήθως, σύμφωνα με τον σύμβουλο απεξάρτησης, το περιβάλλον είναι αυτό το οποίο ζητά βοήθεια καθώς ο εξαρτημένος το κρύβει, το αρνείται, δεν παραδέχεται τον εθισμό του και όλα τα κάνει εν κρυπτώ. «Οι άνθρωποι στον περίγυρο είναι αυτοί που ανησυχούν και καλούνται να ενεργήσουν. Και είναι αυτοί που απευθύνονται σε εμάς, είτε μέσω τηλεφωνημάτων και μέσω μηνυμάτων ή και ζωντανά στο Κέντρο», αναφέρει ο κ. Δουίτσης.

Μάλιστα, ο σύμβουλος απεξάρτησης της «Όασις» σημειώνει ότι στο δεύτερο lockdown έχει χειροτερέψει η κατάσταση. «Εάν υπήρχε μια ελπίδα το καλοκαίρι να ανακάμψουμε και να φύγουμε από όλη αυτή την κατάσταση, τώρα η ψυχολογία των ανθρώπων έχει πέσει ακόμα περισσότερο», αναφέρει.

Εκτίναξη του διαδικτυακού τζόγου

Η παραμονή στο σπίτι λόγω του περιορισμού των μετακινήσεων εκτίναξε τον εθισμό στον διαδικτυακό τζόγο, λέει ο σύμβουλος απεξάρτησης του Κέντρου «Όασις». «Εάν προσέξει κάποιος στην τηλεόραση η μια στις δύο διαφημίσεις είναι στοιχηματικές», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δουίτσης, σημειώνοντας πως είναι εύκολο κάποιος όταν είναι κλεισμένος μέσω του κινητού του και με τον αριθμό της πιστωτικής του κάρτας να αρχίσει να παίζει. «Μας παίρνουν τηλέφωνο ακόμα και μέσα στη νύχτα και μας λένε ότι έχουν παίξει όλα τα χρήματά τους. Εκείνη την ώρα ο εθισμέμος παίκτης δεν συνειδητοποιεί ότι τα νούμερα που παίζει αντιπροσωπεύουν λεφτά», τονίζει ο κ. Δουίτσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, την περίοδο της καραντίνας έχει παρατηρηθεί πρόβλημα και με ανήλικους κυρίως τα αγόρια με τα gaming. «Είναι τρομερή η έξαρση στα παιδιά, που όλη μέρα είναι αρχικά μπροστά σε μια οθόνη για τα μαθήματά τους και στη συνέχεια τα απογεύματα στα gaming», σημειώνει.

Ο κ. Δουίτσης κρούει καμπανάκι κινδύνου ακόμα και για τις αγορές που γίνονται το τελευταίο διάστημα μέσω του διαδικτύου. «Αυτό που αποκαλούμε shopping therapy, το κάνουν πλέον όχι στην Τσιμισκή αλλά μέσα από μια οθόνη μέσα από το σπίτι μας», σημειώνει.

Πληροφορίες για την «Όασις» - Τηλ.: 2310.508598 - e-mail: oasis@oasis.org.gr