Skip to main content

Ανησυχία Ελβετού ΥΠΕΞ για τις τουρκικές παραβιάσεις

Συνάντηση του Ελβετού υπουργού Εξωτερικών, Ινιάτσιο Κάσσις με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια σήμερα στην Αθήνα.

Την ανησυχία της Ελβετίας για την παραβίαση του διεθνούς δικαίου στη Μεσόγειο, εξέφρασε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξερχόμενος του υπουργείου Εξωτερικών μετά από τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, ο Ελβετός ΥΠΕΞ, Ινιάτσιο Κάσσις.

Τόνισε, δε, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό είναι να σταματήσουν οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία.

«Είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς τις προϋποθέσεις για μια διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή διότι υπάρχουν παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου που ανησυχούν, οξύνουν τα πνεύματα και εκνευρίζουν», τόνισε και επισήμανε: «Συνεπώς, θα έπρεπε να καταφέρουμε πρωτίστως να μιλήσουμε για το πως θα επιτυγχάναμε να παύσουν να υφίστανται αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Και από αυτό το σημείο θα μπορούσαν να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε. Αυτό προσπαθώ να καταλάβω σε αυτό το ταξίδι».

Σε αυτό, όπως εξήγησε ερωτηθείς ο κ. Κάσσις, συνίστατο και ο στόχος της περιοδείας του σε Λευκωσία, την οποία επισκέφθηκε χθες, σε Αθήνα και Άγκυρα, την οποία θα επισκεφθεί μεθαύριο. «Ο στόχος της τριπλής επίσκεψής μου συνδέεται με την ανάγκη της Ελβετίας να έχει μια ειρηνική και ασφαλή κατάσταση στη Μεσόγειο. Στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα εδώ και πολλά χρόνια στο οποίο εμπλέκονται η Ελλάδα και η Τουρκία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Συνεπώς, ήθελα να δω με τα μάτια μου ποιο είναι το πρόβλημα και να ακούσω από τις χώρες που εμπλέκονται άμεσα ποια είναι η θέση τους. Αλλά και για τον λόγο, επίσης, ότι η Ελβετία τα περασμένα χρόνια προσέφερε τις καλές της υπηρεσίες στην αναζήτηση μιας λύσης».

Το θέμα αυτό, εξάλλου, όπως εξήγησε ο Ελβετός υπουργός Εξωτερικών συζήτησε διεξοδικά με τον κ. Δένδια εκφράζοντας την ανησυχία του για τις παραβατικές κινήσεις της Τουρκίας, θέμα το οποίο, όπως σημείωσε, θα θέσει στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Τσαβούσογλου. Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει όξυνση της κατάστασης.

Θερμή, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ήταν η συνάντηση μεταξύ του Ν. Δένδια και του Ι. Κάσσις. Η συζήτηση εστιάστηκε στις εξελίξεις στα κυπριακά ύδατα, σχετικά με τις οποίες ο Ν. Δένδιας ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις, τονίζοντας ότι οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας πρέπει να σταματήσουν άμεσα και η Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του. Περαιτέρω, ενημέρωσε τον Ελβετό ΥΠΕΞ ότι θα συναντηθεί προσεχώς με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, με τον οποίο αναμένει να έχει μια ευρεία ανταλλαγή απόψεων, τονίζοντας παράλληλα ότι Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία είναι σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση.

Από την πλευρά του, ο Ελβετός ΥΠΕΞ ενημέρωσε τον Ν. Δένδια για τις πρόσφατες επαφές του στη Λευκωσία.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν, επίσης, και το μεταναστευτικό/προσφυγικό, με αφορμή και τη χθεσινή επίσκεψη του κ. Κάσσις στη Σάμο. Αμφότεροι αναφέρθηκαν στην ανάγκη κοινών ευρωπαϊκών πολιτικών και στη σημασία της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία πρέπει να αντιμετωπισθεί πρωτίστως στις ρίζες της. Συναφώς, ο Ν. Δένδιας δεν παρέλειψε να εξάρει σχετικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελβετία σε αφρικανικές χώρες προέλευσης μεταναστών/προσφύγων.

Τέλος, οι δύο πλευρές, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, δεσμεύθηκαν να εργαστούν για την περαιτέρω ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων διμερών σχέσεων, ενώ η Ελλάδα θα σταθεί αρωγός και για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΕΕ-Ελβετίας.