Skip to main content

Ανησυχία για λουκέτα στα γυμναστήρια και προπληρωμένα συμβόλαια

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων εκφράζει την αγωνία των επιχειρηματιών για το μέλλον του κλάδου.

Την αγωνία τους για το μέλλον των γυμναστηρίων εκφράζουν οι ιδιοκτήτες περίπου 2.500 τέτοιων επιχειρήσεων που απασχολούν συνολικά 42.000 υπαλλήλους.

Ο γενικός γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Γυμναστηρίων Δώρος Κλεοβούλου επισημαίνει πως κανένας από τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς δεν είναι σε θέση να δώσει μια ενδεικτική ημερομηνία για την επαναλειτουργία τους και ο κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση.

«Παρά τις οχλήσεις μας ακόμα δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα γυμναστήρια, με αποτέλεσμα τα έξοδα κάθε μήνα να τρέχουν» λέει ο κ. Κλεοβούλου μιλώντας στον ιστότοπο newsit εξηγώντας πως σε αντίθεση με μικρότερα μαγαζιά, οι γυμναστηριακοί χώροι είναι συνήθως πολύ μεγάλης επιφάνειας (άνω των 600 τ.μ) και ως εκ τούτου τα ενοίκια παραμένουν πολύ υψηλά ακόμα και μετά την μείωση του 40%.

Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου ανησυχεί για μια δραματική μείωση στις θέσεις εργασίας και ακόμα και οριστικό κλείσιμο κάποιον γυμναστηρίων. «Και σήμερα να ανοίξουμε ο κόσμος θα είναι επιφυλακτικός για το πρώτο διάστημα».

Κατά τον ίδιο, η πανδημία του κορωνοϊού απειλεί να «αφανίσει» τον κλάδο αν δεν εξευρεθούν άμεσα λύσεις. «Το τρίμηνο της Άνοιξης που παραδοσιακά αυξάνονταν πάντα το πελατολόγιο μας το χάσαμε τελείως. Αν υποθέσουμε πως θα ανοίξουμε τον Ιούλιο, μιλάμε πάλι για ένα χαμένο διάστημα, αφού στη μέση του καλοκαιριού, πέρα από τους σταθερούς πελάτες, σχεδόν κανένας άλλος δεν έρχεται να γυμναστεί γιατί οι περισσότεροι σκέφτονται τις διακοπές τους».

Ο κ. Κλεοβούλου θέτει και το ζήτημα των προπληρωμένων συμβολαίων, όπως για παράδειγμα είναι οι ετήσιες συνδρομές, σε μία φάση που αρκετοί συνδρομητές ζητούν τα χρήματά τους πίσω. «Υπάρχουν τα προπληρωμένα συμβόλαια τα οποία αν δεν τα καλύψουμε θα χάσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύεται. Αν υποθέσουμε πως αυτά θα αρχίσουμε να τα καλύπτουμε από Σεπτέμβρη και με βάση τους ήδη χαμένους μήνες, αυτό σημαίνει πως λεφτά θα δούμε πάλι στα ταμεία των επιχειρήσεων μας, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το 2021» και αυτό μόνο στην περίπτωση που δεν ακολουθήσει δεύτερο κύμα πανδημίας.

Οι ιδιοκτήτες των γυμναστηρίων εκφράζουν την αντίδρασή τους που ενώ έχουν λειτουργήσει κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής «όπου ο πελάτης έρχεται σε άμεση επαφή με τον ειδικό», οι δικοί τους χώροι παραμένουν κλειστοί. Ωστόσο οι υγειονομικές αρχές διερευνούν ακόμα τον ρόλο των κλιματιστικών στην μετάδοση του ιού και τα γυμναστήρια χρησιμοποιούν κατά κόρον τέτοια μηχανήματα για την διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας. Προκειμένου να επιταχύνει την διαδικασία, ο πανελλήνιος σύνδεσμος γυμναστηρίων έχει καταθέσει δική του πρόταση με μέτρα για την υγεία των εργαζομένων και των συνδρομητών.

Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση για προκαθορισμένα ραντεβού ώστε να παραμένει συγκεκριμένος αριθμός ατόμων εντός των γυμναστηρίων. Παράλληλα, ο σύνδεσμός προτείνει απολυμάνση κάθε οργάνου γυμναστικής ξεχωριστά μετά την χρήση από κάθε πελάτη και μάσκες και γάντια για όλο το προσωπικό. «Εμείς τα καταθέσαμε όλα αυτά, ωστόσο επίσημα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση», καταλήγει ο κ. Κλεοβούλου.