Skip to main content

Την Παρασκευή οι κρίσιμες αποφάσεις για Γυμνάσια-Λύκεια και λιανεμπόριο

Στη σύσκεψη της Παρασκευής η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση μέτρα για το λιανεμπόριο - Τι θα γίνει με τα σχολεία

Ιδιαίτερα ανήσυχοι για το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο στην Αττική αλλά και την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα παραμένουν οι επιδημιολόγοι.

Συγκεκριμένα υπάρχουν ερωτηματικά για το ενδεχόμενο άνοιγμα των Γυμνασίων και Λυκείων στο λεκανοπέδιο αλλά και στην υπόλοιπη χώρα.

Διαβάστε ακόμη: Κορωνοϊός: 716 νέα κρούσματα, 268 διασωληνωμένοι και 18 θάνατοι

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το άνοιγμά τους έχει οριστεί για την προσεχή Δευτέρα αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις, ειδικά εάν η Αττική μπει στην κόκκινη ζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό η υποεπιτροπή των επιδημιολόγων στη συνεδρίαση της Πέμπτης εισηγήθηκε να χαρακτηριστεί κόκκινη η Αττική, πλην των νησιών του Αργοσαρωνικού. 

Παράλληλα αρκετά μέλη της επιτροπής λοιμοξιολόγων εισηγούνται να μην ανοίξουν καθόλου γυμνάσια και λύκεια, αλλά μόνο η Γ' Λυκείου λόγω Πανελλαδικών. Θα παραμείνουν πάντως ανοιχτά δημοτικά σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Στην επιτροπή υπάρχει σκληρή αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το λιανεμπόριο και τις υπόλοιπες δραστηριότητες. Πιθανότερο είναι να επιλεγεί η λύση του click away στο λιανεμπόριο, ενώ υπάρχουν και εισηγήσεις να επιλεγεί η λύση του ραντεβού για ένδυση και υπόδηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες στη σύσκεψη της Παρασκευής η επιτροπή αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση το click away στο λιανεμπόριο όπως τις γιορτές και πιθανότατα στο click in shop σε ένδυση και υπόδηση. Παράλληλα, οι ειδικοί αναμένεται να εισηγηθούν να παραμείνουν κλειστά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια στο λεκανοπέδιο, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα πράξει ό,τι συστήσουν οι ειδικοί, τόσο για την δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και για την λειτουργία της αγοράς. Είναι  χαρακτηριστικό ότι μιλώντας το πρωί στην τηλεδιάσκεψη του υπουργικού συμβουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η απάντηση της κυβέρνησης σε ενδεχόμενο επιδείνωσης της κατάστασης «θα είναι πάντα δυναμική».

«Μένουμε σε διαρκή επιφυλακή ώστε να παρεμβαίνουμε όταν αυτό χρειάζεται. Δεν είναι δηλαδή πολιτική “βλέποντας και κάνοντας”, είναι ακριβώς το αντίθετο: βλέπουμε ώστε να ξέρουμε ακριβώς τι κάνουμε», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και υπογράμμισε στέλνοντας το σχετικό μήνυμα ότι: «Ανοίγουμε δραστηριότητες όταν τα κρούσματα υποχωρούν, τις περιορίζουμε όταν αυτά αναζωπυρώνονται. Κρατάμε τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στις ανάγκες της δημόσιας υγείας και της εθνικής οικονομίας, αποφασίζοντας κάθε εβδομάδα ανάλογα με τα δεδομένα».

«Έχω εξαιρετικές αμφιβολίες με τα νούμερα που βλέπω να ανοίξουν γυμνάσια-λύκεια τουλάχιστον Αττική αλλά αν η Αττική μπει στο κόκκινο δεν θα ανοίξουν, όπως δεν έχουν ανοίξει σε καμία περιοχή της Ελλάδας» ξεκαθάρισε ο καθηγητής Νίκος Σύψας, στον ΣΚΑΙ, επισημαίνοντας παράλληλα πως στο «κόκκινο» έχουν ήδη περάσει και οι όμορες περιοχές της Αττικής, δηλαδή αυτές της Βοιωτίας και της Εύβοιας, με όλη αυτή την περιοχή να μετατρέπεται «σε ένα hotspot, μια καυτή περιοχή της επιδημίας».