Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία για Astrazeneca-Ζητούν αλλαγή στα ραντεβού των εμβολιασμών

Ανησυχία στους πολίτες για το εμβόλιο της Astrazeneca, ακυρώνονται προγραμματισμένα ραντεβού. Τι λέει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου

Ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των πολιτών που έχουν κλείσει ραντεβού για να πραγματοποιήσουν το εμβόλιο της Astrazeneca καθώς προβληματίζονται σχετικά με ενδεχόμενες παρενέργειες που πιθανόν να σχετίζονται με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται καθημερινά για θρομβοεμβολικά περιστατικά, ακόμη και θανάτων, ατόμων που έκαναν το εμβόλιο, έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους πολίτες. Είναι ενδεικτικό ότι πριν λίγο ο επικεφαλής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) Μάρκο Καβαλέρι εκτίμησε ότι υπάρχει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με τα περιστατικά θρομβώσεων (δείτε εδώ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύση Ευγενίδη εδώ και ένα περίπου μήνα, οπότε και άρχισαν να έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά ανεπιθύμητων παρενεργειών που ενδεχομένως να σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου, κάποιοι που είχαν ήδη κλείσει ραντεβού να εμβολιαστούν το ακύρωσαν από μόνοι τους είτε μετά από επικοινωνία που είχαν με τον γιατρό τους. Σημειώνεται ότι η δεύτερη δόση του εμβολίου της Astrazeneca γίνεται σε διάστημα άνω των δύο μηνών από την πρώτη δόσο, ενώ σε αυτά των Pfizer και Moderna γίνονται εντός του ίδιου μήνα (περίπου 21 και 28 μέρες αντίστοιχα) - και έτσι, αφού κλειστεί ηλεκτρονικά το ραντεβού, γίνεται αντιληπτό ποιο εμβόλιο αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη

«Αυτό που ζητούν οι πολίτες που προσέρχονται στα φαρμακεία είναι αρχικά να αλλάξουν ραντεβού για να κάνουν το εμβόλιο με κάποιο άλλο σκεύασμα. Αυτό όμως δεν γίνεται, δεν προβλέπεται, και, έτσι, σε δεύτερη φάση ζητούν να αλλάξουν την ημερομηνία για αργότερα, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν χρόνο», έτσι ώστε, σύμφωνα με τον κ. Ευγενίδη, «να αισθανθούν μεγαλύτερη ασφάλεια», έχοντας ενδεχόμενος προκύψει και νέα στοιχεία από τις μελέτες που διεξάγονται.

Σύμφωνα τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου υπάρχουν άνθρωποι που προσέρχονται στα φαρμακεία εμφανώς προβληματισμένοι, αναζητώντας καλύτερη ενημέρωση και καθοδήγηση, παρά ταύτα όμως, όπως αναφέρει, ο κ. Ευγενίδης το ποσοστό που τελικά ακυρώνει το ραντεβού του για εμβολιασμό είναι σχετικά μικρό.