Skip to main content

Ανησυχία και επιστολή ΕΒΕΘ σε Σταϊκούρα για τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών

Οι θέσεις του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας

Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε το ΕΒΕΘ, με έγγραφό του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τους συναρμόδιους Υπουργούς, ως προς τις αρνητικές συνέπειες που θα είχε τυχόν αποδοχή προτάσεων που θα κατέτειναν στον περιορισμό των προσώπων που, σύμφωνα με τον συζητούμενο στη Βουλή Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, θα είναι σε θέση να υποβάλουν αίτηση Διευθέτησης Οφειλών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ΕΒΕΘ διαφωνεί επίσης με οποιεσδήποτε προτάσεις θα οδηγούσαν στην εγκαθίδρυση διαδικασιών προαξιολόγησης των αιτούντων προσώπων, ως προς την πιθανή αδυναμία πληρωμής οφειλών, εκτιμώντας ότι τούτο όχι μόνο θα ανέτρεπε τη φιλοσοφία του σχετικού νομοθετήματος αλλά, επιπλέον, θα οδηγούσε σε ιδιαίτερα χρονοβόρες διαδικασίες που θα αποθάρρυναν την υποβολή αιτήσεων Διευθέτησης Οφειλών.

Ήδη, σύμφωνα με το ΕΒΕΘ, το υπουργείο Οικονομικών με την τοποθέτηση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, δήλωσε ότι δεν έχει κάνει αποδεκτές τις αντίστοιχες εισηγήσεις σε βάρος των οφειλετών και ειδικά των επιχειρήσεων.

Το ΕΒΕΘ, όπως επισημαίνεται, αξιολογεί θετικά την τοποθέτηση αυτή και ευελπιστεί ότι ο Νομοθέτης θα τη συμμερισθεί στο ακέραιο, προκειμένου να ευοδωθούν οι στόχοι του νομοθετήματος.