Skip to main content

Ανησυχία και στην Ελλάδα ενόψει χειμώνα - Φόβοι για εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος

Φόβοι για εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα ενόψει του χειμώνα με φόντο την ενεργειακή κρίση - Τι είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Εφεδρικά σχέδια προετοιμάζουν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή κρίση που αναμένεται να κλιμακωθεί κατά τους χειμερινούς μήνες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Γερμανίας, το οποίο, όπως έγινε γνωστό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μάξιμουμ θερμοκρασία θέρμανσης για 186.000 δημόσια κτήρια στους 19 βαθμούς Κελσίου και παύση της νυχτερινής φωταγώγησης ιστορικών μνημείων στη Γερμανία.

Φόβοι για εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος στην Ελλάδα - Τι είπε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ

Σε αντίστοιχη κατεύθυνση, εκτίμησε, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Γιώργος Αβραμίδης, πως θα αναγκαστεί να κινηθεί και η ελληνική κυβέρνηση, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις που έχουν γίνει για κλείσιμο μιας λάμπας ανά δήμο. Ο κ. Αβραμίδης σχολίασε πως το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα είναι σε θέση να καλύψει την αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς ενέργειας. Συνεπώς, όπως, είπε «θα αναγκαστούμε να έχουμε εκ περιτροπής διακοπές και στα νοικοκυριά».

Αν τελικά η Ρωσία αποφασίσει να περιορίσει κι άλλο τις ροές φυσικού αέριου προς τις χώρε τις Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δούμε νέο ράλι στις τιμές, που είναι πιθανόν να επηρεάσει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών, σημείωσε ο ίδιος.

Αυτό φαίνεται πως έχει ήδη πέσει έξω, καθώς όπως υπενθύμισε ο κ. Αβραμίδης, ο προγραμματισμός της κυβέρνησης έχει πραγματοποιηθεί με την τιμή της μεγαβατόρας στα 225 ευρώ τη στιγμή που για τον Αύγουστο έχει διαμορφωθεί στα 400 ευρώ.

«Οι επιδοτήσεις θα πρέπει να είναι διπλάσιες αν θέλει η κυβέρνηση οι καταναλωτές να συνεχίσουν να πληρώνουν μια αύξηση στα 17 λεπτά από 11 που πλήρωναν πέρυσι» τόνισε.

Ο κ. Αβραμίδης συμπλήρωσε πως η τιμή της μεγαβατώρας θα κινηθεί γύρω στα 400 ευρώ και για τον Σεπτέμβριο, καθώς η τιμή του Αυγούστου συμπαρασύρει αυτή του Σεπτεμβρίου.