Skip to main content

Ο Σλάβος Ντιμιτρόφ και η τουρκική απειλή στα Σκόπια

Ο χάρτης του BBC μετά τη συμφωνία για το Βόρεια Μακεδονία, οι επιλεκτικές ευαισθησίες για την τουρκική επιρροή και η συνδιοίκηση στη Θράκη.

Οι πρώτες αλλαγές που έχουν γίνει μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της πΓΔΜ και της Ελλάδας για το όνομα, έχουν ήδη ενταχθεί στο BBC, το οποίο καταγράφει τα Σκόπια ως Βόρεια Μακεδονία στο χάρτη του, ενώ η Μακεδονία βρίσκεται στην ελληνική επικράτεια.

«Είμαστε Σλάβοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμίτροφ, σε συνέντευξή του. Σε ερώτηση «πότε ξεκινά η "μακεδονική" ιστορία», ο Ντιμίτροφ είπε ότι αυτό είναι θέμα των ιστορικών και ότι ο ίδιος είναι νομικός.

Και συνέχισε: «Όμως, ως πολίτης γνωρίζω ότι η γλώσσα μου είναι μία από τις νοτιο-σλαβικές γλώσσες, όπως και ο πολιτισμός μας, η παράδοσή μας νομίζω ότι για μας είναι υγιές να είμαστε υπερήφανοι γι' αυτό που είναι δικό μας και πιστεύω ότι αυτή η περιπέτεια (του εξαρχαϊσμού) πρέπει να τελειώσει», πρόσθεσε.

Ο άνθρωπος δεν ξέρει τι λέει. Πώς είναι δυνατόν να είναι Σλάβος, αφού ο Τσίπρας μας διαβεβαίωσε ότι είναι Μακεδόνας [αλλά όχι μοναδικός]; Ποιον θα πιστέψω εγώ τώρα; Τον Ντιμίτροφ ή τον Α. Τσίπρα, που δεν λέει ποτέ ψέματα [εκτός από κάτι αυταπάτες].

Και στο κάτω-κάτω, ο Κοτζιάς έφτυσε αίμα για να σας κάνει Μακεδόνες, κι εσείς τώρα λέτε άλλα. Μια έτσι , μια αλλιώς; Είστε Μακεδόνες, πάει τέλειωσε. Εγώ μόνο δεν ξέρω τι είμαι. Ο Κοτζιάς δεν μου είπε ακόμη.

Όμως, ο ΥΠΕΞ, είπε και κάτι άλλο σπουδαίο. Ότι «δεν μπορεί ουδείς να βάλει τον άλλο στη γωνία». Σωστός. Πράγματι, εμάς, κανείς δεν μπορεί να μας βάλει στην γωνία. Μπαίνουμε μόνοι μας, για να δείξουμε στους ισχυρούς πόσο καλά παιδιά είμαστε και να μας φροντίσουν ανάλογα.

Όμως, να πω στον αγαπημένο της στήλης υπουργό -τόση ύλη μου δίνει- ότι είναι ακριβός στα πίτουρα και φτηνός στ' αλεύρι. Ψάχνοντας να βρει επιχειρήματα για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, σκέφτηκε και τον κίνδυνο εκ της Τουρκίας. Είπε: «Η στρατιωτική τους Ακαδημία [των Σκοπίων] βρίσκεται υπό την εκπαίδευση της Τουρκίας. Εσάς σας αρέσει; Εμένα δεν μου αρέσει;».

Άρα, θέτοντας το θέμα της τουρκικής απειλής, την απέτρεψε δίνοντας στους Σκοπιανούς ό,τι ήθελαν. Όμως, ο Ν. Κοτζιάς δεν νιώθει τουρκική απειλή στην Θράκη, παρόλο που επιφανείς Θρακιώτες ρωτούν χωρίς να παίρνουν απαντήσεις από τον καθ’ ύλη αρμόδιο ΥΠΕΞ:

Είναι αλήθεια ότι στην Θράκη περιορίζεται ακόμη και ο τρόπος κίνησης του στρατού μας (π.χ. να μην περάσει το ΜΧΚ τάγμα μέσα από μειονοτικά χωριά) για να μη ενοχληθούν κάποιοι τουρκόψυχοι;

Είναι αλήθεια κύριε υπουργέ ότι διαλύσατε την ΕΥΠ στην περιοχή και ακόμη δεν έγινε γνωστό το γιατί το κάνατε;. Αν κάποιος ή κάποια έκανε κάτι παράνομο, δεν πρέπει να γίνει γνωστό; Τους καταλόγισαν τίποτε; Ή μήπως οι αποπεμφθέντες αντιλήφθηκαν κάτι που "δεν έπρεπε";

Τι είδους ευαισθησία είναι αυτή που έχει το δίδυμο Κοτζιά-Τσίπρα; Δεν τους αρέσει η επιρροή των Τούρκων στα Σκόπια, αλλά τους αρέσει η συνδιοίκηση των Τούρκων στην Θράκη.