Skip to main content

Ανησυχία στην Αθήνα για τη στάση της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι στον Λευκό Οίκο φυσά ένας ευνοϊκός άνεμος για την Άγκυρα, κάτι το οποίο θα μεταφρασθεί αναλόγως προσεχώς

Παρά το γεγονός ότι η Λευκωσία φρόντισε και ανέθεσε τις έρευνες στο μέχρι πρότινος «ορφανό» οικόπεδο 7 στη γαλλική Total και στην ιταλική ΕΝΙ, οι Τούρκοι εξακολουθούν να το εποφθαλμιούν. Στη Λευκωσία θεωρούν ότι στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε θα αρχίσουν εκεί οι έρευνες, θα σημειωθεί τουρκική «επίσκεψη». Κι αυτό είναι που κυριολεκτικά τους τρομάζει και κάνουν ό,τι μπορούν για να προετοιμασθούν.

Οι πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν, ότι προβληματίζει τελευταία ακόμα περισσότερο και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, εν μέσω μάλιστα των καταιγιστικών εξελίξεων με την στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και στα κουρδικά εδάφη. Και μάλιστα, παρά το γεγονός, ότι προηγήθηκε συνάντηση του με αρμόδια στελέχη της διακυβέρνησης Τραμπ. Στην Αθήνα αντιλαμβάνονται μόλις τώρα ότι μπορεί να ήταν μια πολύ καλή στιγμή για να αναδείξει στους συνομιλητές του το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και αξιοπιστίας σε μία ευαίσθητη γεωστρατηγικά περιοχή, αλλά και να αναφερθεί στην ένταση που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και στο προσφυγικό, όμως πέραν τούτου ουδέν. Δηλαδή, δεν κατέστη σε καμία περίπτωση δυνατό να διασφαλισθεί έστω μια έμμεση δέσμευση για στήριξη των ελληνικών και των κυπριακών συμφερόντων στην περιοχή. Κι αυτό φάνηκε με όσα μεσολάβησαν έκτοτε.

Αντιθέτως, διάχυτη είναι η αίσθηση ότι στο Λευκό Οίκο φυσά ένας ευνοϊκός άνεμος για την Άγκυρα, κάτι το οποίο θα μεταφρασθεί αναλόγως προσεχώς. Ίσως γι' αυτό η ελληνική πλευρά, τώρα επενδύει όλες τις ελπίδες της για την επόμενη μέρα της στην περιοχή, στα αποτελέσματα της επίσκεψης του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, που ήταν πιο ουσιαστική. Γιατί, όπως όλα δείχνουν, αυτή θα δρομολογήσει τις τελικές αποφάσεις για πολλά και κρίσιμα γεγονότα.