Skip to main content

Ανησυχία Στόλτενμπεργκ για την αυξημένη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι «αυξημένες εντάσεις» και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

Την ανησυχία του ΝΑΤΟ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε ο ΓΓ της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, σε συνέντευξη Τύπου πριν από την τηλεδιάσκεψη, αύριο και μεθαύριο, των υπουργών Άμυνας της Συμμαχίας.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι «αυξημένες εντάσεις» και η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, σημειώνοντας ότι θέλουν να συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε το ΝΑΤΟ προχώρησε στην κατάρτιση του μηχανισμού απεμπλοκής «με τον οποίο η Ελλάδα και η Τουρκία επαναβεβαιώνουν την στήριξή τους για τις υφιστάμενες διαδικασίες και τους κανόνες που διέπουν τη συμπεριφορά στον αέρα και στη θάλασσα».

Στον μηχανισμό αυτό περιλαμβάνεται απευθείας τηλεφωνική γραμμή «μέσω ασφαλών δικτύων του ΝΑΤΟ» μεταξύ των στρατιωτικών ηγεσιών των δύο πλευρών.
    
«Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο ενός περιστατικού ή ενός ατυχήματος – και, αν συμβούν, να φροντίσουμε να μην ξεφύγουν εκτός ελέγχου, οδηγώντας σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις», τόνισε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το ΝΑΤΟ στηρίζει τις προσπάθειες της Γερμανίας για έναν πολιτικό διάλογο, και αυτό που επιδιώκει σε γενικές γραμμές είναι να πέσει η ένταση. Όπως είπε, για το ζήτημα αυτό βρίσκεται σε τακτική επαφή με την ηγεσία της ΕΕ.
    
«Θα συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες απεμπλοκής. Πιστεύουμε ότι το έργο αυτό, που γίνεται εδώ, στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ, σε στρατιωτικό-τεχνικό επίπεδο, στηρίξει τις γερμανικές προσπάθειες να διευκολύνουν την επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών για το βασικό υποκείμενο ζήτημα που αποτελεί αντικείμενο αντιπαράθεσης στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, απέφυγε να προχωρήσει σε σχόλια όταν ρωτήθηκε σχετικά με την ένταση την οποία πυροδοτεί η Τουρκία.

Σχετικά με την προμήθεια των S400 από τη Ρωσία, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ εξέφρασε την αανησυχία του και απάντησε ότι υπάρχει το «πάγωμα» των F35 από τις ΗΠΑ, ότι η Ουάσιγκτον συνομιλεί με Άγκυρα και ευρωπαϊκές χώρες για εναλλακτικές λύσεις, και κατέληξε ότι αποτελεί και εσωτερικό θέμα της Τουρκίας.