Skip to main content

Ανησυχία των ΗΠΑ για την κινεζική παρουσία στη Μέση Ανατολή

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα και το Ιράν είναι πρόθυμες για συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο αποδολαριοποίησης των εμπορικών συναλλαγών.

Όλο και πιο δυναμική γίνεται η παρουσία της Κίνας στην περιοχή μας, όχι μόνον με οικονομικά - επιχειρηματικά κίνητρα όπως μέχρι τώρα, αλλά και με στρατιωτική παρουσία. Και με τα μεν πρώτα επιδιώκεται η κερδοφορία, τα δεύτερα όμως έχουν να κάνουν με την ίδια ασφάλεια της Κίνας.

Και μπορεί μεν να μη υπάρχει χώρα στην περιοχή που θα μπορούσε ή θα επιδίωκε να απειλήσει την Κίνα, αλλ’ όμως έχουν μεταφερθεί στη Μ. Ανατολή δυνάμεις που πράγματι αποτελούν απειλή για την ασιατική χώρα. Και μιλώ για την παρουσία πολλών χιλιάδων Ουιγούρων Τούρκων, Κινέζων πολιτών, οι οποίοι πολεμούν στο πλευρό του Daesh.

O φόβος της κινεζικής ηγεσίας έγκειται στο γεγονός ότι κάποιος αριθμός εκ των 3.500 καταγεγραμμένων Ουιγούρων που βρίσκονται στη Μ. Ανατολή θα επιστρέψουν στην Κίνα, η οποία θα γνωρίσει από κοντά την τρομοκρατία των τζιχαντιστών. Αυτή την στιγμή η Κίνα ήδη βρίσκεται σε συναγερμό λόγω της διείσδυσης του Daesh στις Φιλιππίνες, στην Ινδονησία, στη Μαλαισία και σε ορισμένες άλλες χώρες γύρω από αυτήν, που προστίθενται στην επίσημη συγκέντρωση δυνάμεων στην περιοχή Ασίας / Ειρηνικού από τις Ηνωμένες Πολιτείες και του κύριους συμμάχους τους.

Η Κίνα, γίνεται επικίνδυνη για τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά από μια σειρά οικονομικών συμφωνιών με τη Ρωσία, οι οποίες καθιστούν μάταιες τις δυτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, και του Ιράν, σημαντικό προμηθευτή πετρελαίου της Κίνας.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι η Κίνα και το Ιράν είναι πρόθυμες για συμμετοχή στο ρωσικό σχέδιο αποδολαριοποίησης των εμπορικών συναλλαγών, η οποία θα προκαλούσε θανάσιμο πλήγμα στην αμερικανική υπεροχή. Άλλωστε, όπως αποκαλύφθηκε από τα σημειώματα της κας Κλίντον, ένας από τους λόγους διάλυσης του κράτους της Λιβύης ήταν το γεγονός της συγκέντρωσης μεγάλων αποθεμάτων χρυσού από τον Καντάφι, και η προετοιμασία έκδοσης αφρικανικού νομίσματος, ανταγωνιστικού του δολαρίου.

Επανερχόμενος στους Ουιγούρους, ο κ. Li Shaoxian, αντιπρόεδρος μιας «δεξαμενής σκέψης» που συνδέεται με το κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας, υποστήριξε, όπως μεταφέρει το Tribune, ότι «πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες» Ουιγούροι Τούρκοι από την επαρχία Σιντζιάνγκ στη δυτική Κίνα συμμετέχουν στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

«Εάν υπάρχουν Κινέζοι πολίτες που εμπλέκονται με το Ισλαμικό Κράτος, η απάντηση είναι σίγουρα ναι!», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Δεν έχω τον ακριβή αριθμό τους αλλά θεωρώ ότι είναι πιθανώς χιλιάδες, από αυτούς. Ως ερευνητής παρακολουθώ την όλη υπόθεση από κοντά».

Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον 3.500 Ουιγούροι Τούρκοι πολεμούν στη Συρία με το Μέτωπο Αλ Νούσρα, το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, ενώ άγνωστος είναι ο αριθμός τους που μάχεται με το Ισλαμικό Κράτος τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ. Οι Ουιγούροι Τούρκοι που μάχονται με την Αλ Κάιντα είναι οργανωμένοι στο λεγόμενο Ισλαμικό Κόμμα Τουρκεστάν (TIP).

Η συμμετοχή χιλιάδων μουσουλμάνων Ουιγούρων Τούρκων στις τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Συρία ανησυχεί βαθύτατα την Κίνα. Οι Ουιγούροι εξάλλου διεξάγουν τζιχαντιστικό - αποσχιστικό πόλεμο και μέσα στην Κίνα, με την υποστήριξη του κ. Ερντογάν. Οι Ουιγούροι θέλουν να δημιουργήσουν ανεξάρτητο κράτος στην επαρχία Σιντζιάνγκ, η οποία είναι η μογγολική κοιτίδα των τουρκικών φυλών.

Οι κινεζικές Αρχές γνωρίζουν άριστα ότι πίσω από το τζιχαντιστικό κίνημα των Ουιγούρων βρίσκεται ο κ. Ερντογάν και η ισλασμική κυβέρνηση της Τουρκίας, για αυτό και οι σχέσεις Πεκίνου - Άγκυρας μόνο οι καλύτερες δεν είναι.

Η Κίνα παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία και προετοιμάζεται να επέμβει, εάν κριθεί αναγκαίο, στη Συρία για να εξοντώσει τους Ουιγούρους που μάχονται στα βορειοδυτικά της χώρας. Μόλις προ ολίγων ημερών αφέθηκε να διαρρεύσει ότι εκτός από εξοπλισμό προτίθεται αν αποστείλει και επιλεγμένες μονάδες στρατιωτών στην Συρία. Ποιος είπε ότι δεν άρχισε ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος, με τόσες εμπλεκόμενες δυνάμεις;

Ο Μακεδών

Υ.Γ. Παρατηρήθηκε και αριθμός Ουιγούρων μεταξύ των «προσφύγων» που κατέκλεισαν τα ελληνικά νησιά. Ελπίζεται πως οι ελληνικές υπηρεσίες έχουν διαπιστώσει εάν παρέμειναν στην Ελλάδα κατ’ έντολήν της Άγκυρας, ή είναι περαστικοί.
Μ.