Skip to main content

Ανησυχία Τσίπρα για την ελληνική ομογένεια στην Αλβανία

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης μετά το πέρας της τετραμερούς, σχολίασε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.

Μήνυμα με αποδέκτη την Αλβανία απέστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά το τέλος της τετραμερούς συνάντησης στο Βουκουρέστι, κάνοντας λόγο για αρνητικές εξελίξεις όσον αφορά την ελληνική μειονότητα στη γείτονα χώρα, αφήνοντας μάλιστα υπόνοιες για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας της ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης των τεσσάρων ηγετών ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας ότι «μαθαίνω σήμερα πως υπάρχει μία αρνητική εξέλιξη για την ομογένεια στην Αλβανία. Αν ισχύει θα είναι πολύ αρνητική εξέλιξη. Συνεπώς είναι μία υπόθεση που δυστυχώς δεν μας δίνει την αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την κρίσιμη ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας που αντιμετωπίζει κρίσιμες προκλήσεις και πρέπει να ανταποκριθεί. Οι προϋποθέσεις να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση όμως αν επαληθευτούν αυτές οι πληροφορίες που έχουμε, νομίζω ότι δεν υπάρχουν», υπογράμμισε.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, «δεν είμαστε δογματικοί, βλέπουμε την κάθε χώρα ξεχωριστά, βλέπουμε τις προόδους που κάνει, βλέπουμε τα βήματα αλλά θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί απέναντι σε αυτές τις χώρες που δεν είναι έτοιμες να κάνουν τα βήματα αυτά».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, την οποία στηρίζουμε σταθερά, όπως είπε. «Η είσοδος στην ΕΕ παραμένει βασική προτεραιότητα για τη χώρα αυτή, η οποία πιστεύω θα πρέπει να ενθαρρυνθεί. Έχει ήδη καταφέρει πολλά, έχει σταθερή πρόοδο, έχει καταφέρει να ανοίξει 16 διαπραγματευτικά κεφάλαια και η βούληση της σερβικής κυβέρνησης παραμένει σταθερά να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφέρθηκε δε και στη στήριξη που παρείχαν με τους συνομιλητές του στην επανέναρξη του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας, «η επιτυχία του οποίου έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας». Στη συνάντηση, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, συζητήθηκε και η μεγάλη δυναμική που αποκτά συνολικά η περιοχή με τη Συμφωνία των Πρεσπών και η ανάγκη, η Βόρεια Μακεδονία να αποκτήσει ευρωπαϊκή προοπτική. «Πιστεύω και πιστεύουμε όλοι μας ότι θα πρέπει αυτά τα βήματα που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, το μεγάλο βήμα αυτής καθεαυτής της Συμφωνίας αλλά και τα βήματα που είναι διατεθειμένη να κάνει από εδώ και στο εξής η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, θα πρέπει να ενθαρρυνθούν μέσα από τη δυνατότητα να αποκτήσουν μια ημερομηνία για την ενταξιακή διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.