Skip to main content

Σε οριακό σημείο η ΕΒΖ - Ανήσυχος ο Πιτσιόρλας για την επόμενη μέρα

Συνάντηση με τευτλοπαραγωγούς είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας. Καταληκτική παράταση στους επενδυτές μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

Το οριακό σημείο στο οποιο βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης και την ανησυχία του για την επόμενη ημέρα μετέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Αναπτυξης και Οικονομίας, Στέργιος Πιτσιόρλας στους τευτλοπαραγωγούς με τους οποίους είχε συνάντηση πριν από λίγο στα γραφεία της διοίκησης της ζαχαροβιομηχανίας.

«Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι βέβαιο αν θα καταλήξουμε, η όχι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές για να εισπράξει από τους τευτλοπαραγωγους πως «οι διαπραγματεύσεις πηγαίνουν από μέρα σε μέρα και από εβδομάδα σε εβδομάδα χωρίς αποτέλεσμα». 

Οι τευτλοπαραγωγοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ανήσυχοι για το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΦΠΑ, ύψους 2,3 εκατ. ευρω που τους οφείλεται και δεν έχουν μεχρι σήμερα εισπράξει, παρά τις διαβεβαιώσεις που έχουν λάβει από κυβερνητικά χείλη. 

Ο κ. Πιτσιόρλας επανέλαβε πως καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να λάβουν τα χρήματα που τους οφείλονται, όσο πιο άμεσα γίνεται, ενώ παράλληλα θέλησε να μαθει ποιες είναι οι προθέσεις των τευτλοπαραγωγων για τη φετινή παραγωγή. Μάλιστα οπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσιόρλας υπάρχουν οι πόροι για να καλλιεργηθούν μέχρι 50.000 στρμ ωστόσο η βιομηχανία, στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, δεν μπορεί να πάρει την ευθύνη  για την ολοκληρωση της παραγωγής.

Δεν θέλουν να χαθεί η τευτλοπαραγωγή

Παρά την αγωνία τους για τα χρήματα που τους οφείλονται και το γεγονός πως δεν υπάρχει ουσιαστική  εξασφάλιση για τη φετινή  παραγωγή, αν τελικα υπάρξει, οι τευτλοπαραγωγοι φάνηκαν διατεθειμένοι να προχωρήσουν στη σπορά,ενδεχομένως 20.000 στρμ., οπως αναφερθηκε ενδεικτικά. Οπως είπαν, χαρακτηριστικά, εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγων «δεν πρέπει να χαθεί η τευτλοπαραγωγη. Αν σβήσει ένα καμίνι δεν πρόκειται να ξαναβάψει». Η παραγωγή της ζάχαρης, εφόσον τελικά αποφασιστεί πως θα γίνει, θα πραγματοποιεί στο εργοστάσιο στο Πλατύ. 

Τι αποφασίστηκε 

Στη συνάντηση, που θα επαναληφθει, ενδεχομένως την ερχόμενη Τετάρτη,  αποφασίστηκε να δοθεί καταληκτική  παράταση μέχρι την ερχόμενη Τριτη στους ενδιαφερομενους επενδυτες και την ίδια ημέρα, αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη, να κατατεθεί το αίτημα υπαγωγής για την ένταξη της ζαχαροβιομηχανιας στο άρθρο 106.

Το σχέδιο της Τράπεζας Πειραιώς, οπως επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός,  είναι βελτιωμένο και η εταιρεία, σε πρώτη φάση θα παραμείνει ενιαία για να συνεχιστούν οι προσπάθειες εξεύρεσης αγοραστή. Επίσης θα υπάρξει και κατάθεση αιτήματος προς την ΕΕ για οικονομική ενίσχυση για την τελική επίλυση του προβλήματος της ΕΒΖ.