Skip to main content

Ανησυχούν οι Γερμανοί για την κρίση στην Τουρκία

Το AfD στο πλευρό νεοναζιστικών οργανώσεων στο Κέμνιτς αποτελεί δοκιμασία για το κράτος δικαίου σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο.

Ανησυχία για τις «εύθραυστες πέντε», είναι ο τίτλος άρθρου στην οικονομική επιθεώρηση Handelsbatt, όπου ο αριθμός πέντε παραπέμπει στην Τουρκία, την Αργεντινή, τη Βραζιλία, την Ινδία και την Ινδονησία, πέντε αναδυόμενες οικονομίες. Σε ημερίδα της εφημερίδας στη Φραγκφούρτη, οι οικονομολόγοι επέστησαν την προσοχή από τις αναταράξεις στα νομίσματά τους. «Μεγαλώνει η ανησυχία ότι οι νομισματικές αναταράξεις μπορεί να φτάσουν στις αγορές της Ευρώπης, ήδη από τώρα παρακολουθούμε φαινόμενα μετάδοσης των κινδύνων στις ευρωπαϊκές αγορές» δήλωσε στην εφημερίδα η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μία εκ των λεγόμενων σοφών της γερμανικής οικονομίας. Και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η κατάσταση οδηγηθεί σε διευρυμένη κρίση στις χώρες αυτές, θα έχει σαφείς επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία και συνεπώς και στη Γερμανία. Το άρθρο εστιάζει ιδιαίτερα στην τουρκική κρίση και επισημαίνει ότι η γερμανική οικονομία ενδέχεται να επηρεαστεί από τα προβλήματα της Τουρκίας. «Πέρυσι η γερμανική οικονομία εξήγαγε προϊόντα ύψους 21,5 δις ευρώ προς τη χώρα, που βρίσκεται πλέον στην 16η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε εκείνες που εισάγουν γερμανικά προϊόντα» αναφέρεται στο άρθρο.

Σύμφωνα με τον Κλέμενς Φουστ από το Ινστιτούτο IFO του Μονάχου, απόρροια αυτής της κατάστασης θα είναι η μείωση των γερμανικών εξαγωγών. Εκτός αυτού γερμανικές επιχειρήσεις έκαναν μεγάλες επενδύσεις στην Τουρκία, το 2016 οι άμεσες επενδύεις ανήλθαν στα 9,1 δις ευρώ. Ο Φουστ ωστόσο φοβάται γενίκευση της κρίσης σε χώρες με εύθραυστη οικονομία φέρνοντας ως παράδειγμα τις τράπεζες στην Ισπανία και την Ιταλία. Όπως υποστηρίζει θα μπορούσε να οδηγήσει στην ούτως ή άλλως εύθραυστη οικονομία των χωρών αυτών όχι βέβαια στην επιστροφή της ευρωκρίσης, αλλά σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, όπως με την ανασφάλεια για τη μελλοντική δημοσιονομική πολιτική της Ιταλίας, αποτελεί οπωσδήποτε ρίσκο».

«Να εντείνει την προσοχή του το κράτος δικαίου»

Η παρουσία ηγετικών στελεχών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλευρό του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida και νεοναζιστικών οργανώσεων στις διαδηλώσεις του Κέμνιτς οδήγησε βουλευτές από το Χριστιανοδημοκρατικό και Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να ζητήσουν να τεθεί η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) υπό την παρακολούθηση της Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος. Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει ως επί το πλείστον θετικά την πρόταση και στηλιτεύει την αρνητική στάση του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ.

«Η ανάγκη παρακολούθησης του AfD από την υπηρεσία αυτή είναι δικαιολογημένη και αναγκαία», υποστηρίζει ο αρθρογράφος της General Anzeigerτης Βόννης. «Μεμονωμένα μέλη της τοποθετούνται τόσο ανοιχτά κατά της φιλελεύθερης τάξης στη χώρα μας, που δεν χρειάζεται η ενεργοποίηση μυστικών υπηρεσιών για να αποκαλυφθεί. Αρκεί να διαβάσει κανείς εφημερίδα, να ανοίξει ραδιόφωνο και τηλεόραση ή ακόμη να παρακολουθήσει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να το αντιληφθεί. Αλλά αυτό που αντιλαμβάνεται, προκαλεί ανησυχία για το εάν πρόκειται μόνο για την κορυφή του παγόβουνου. Υπό αυτήν την έννοια το κράτος θα πρέπει να εντείνει την προσοχή του. Ο υπουργός Εσωτερικών, το Χριστιανοκοινωνικό κόμμα του οποίου επί χρόνια δραστηριοποιήθηκε υπέρ της παρακολούθησης του κόμματος «Η Αριστερά» από την εν λόγω υπηρεσία, αν και συμμετείχε στο μεταξύ σε τοπικές συμμαχικές κυβερνήσεις, θα πρέπει να ξανασκεφτεί την αρνητική του στάση».

Σε μια γενικότερη θεώρηση η τοπική εφημερίδα Straubinger Tagblatt αναδεικνύει έναν από τους λόγους που οδήγησαν στις διαδηλώσεις στο Κέμνιτς. «Εάν οι πολίτες είχαν το συναίσθημα ότι τα καθιερωμένα κόμματα μιλούσαν ανοιχτά για προβλήματα και τα αντιμετώπιζαν θαρραλέα, όπως αν για παράδειγμα ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας επετύγχανε την επιστροφή ανθρώπων πίσω στις  χώρες τους, θα ήταν το καλύτερο μέσο για να πάρει κανείς τον άνεμο από τα πανιά της AfD και της Pegida. Αντ΄αυτού γίνεται επίκληση της κοινωνίας των πολιτών. Αυτό δεν μαρτυρά όμως ότι η πολιτεία κοπιάζει και τόσο πολύ (σσ: για να λύσει το πρόβλημα)».

Ντάϊσελμπλουμ: «Δεν είναι η Ελλάδα ιστορία επιτυχίας»

Τέλος ο γερμανικός τύπος δεν αφήνει απαρατήρητα τα όσα δήλωσε ο πρώην επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ στην ολλανδική τηλεόραση κάνοντας μια όψιμη αυτοκριτική σε τελική ανάλυση, για τα προγράμματα βοήθειας. «Ζητήσαμε από τον ελληνικό λαό πολλά, πάρα πολλά σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις» μεταφέρει τα λεγόμενά του η Süddeustche Zeitung. «Η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε μια κοινωνία με κυβέρνηση που να λειτουργεί είναι ήδη κάτι το τόσο πολύ δύσκολο, αλλά προφανώς δεν πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα (…) Δεν ήταν ιστορία επιτυχίας η Ελλάδα, η κρίση ήταν τόσο βαρύνουσα, που δεν μπορεί να παρουσιάσει τη σημερινή κατάσταση ως επιτυχία», μεταφέρει η γερμανική εφημερίδα το συμπέρασμα του Ολλανδού πολιτικού.

Ειρήνη Αναστασοπούλου            

Πηγή: Deutsche Welle