Skip to main content

Ανησυχούν οι ειδικοί: Πάνω από 1.600 ενεργά κρούσματα στη Θεσσαλονίκη

Στα 8.500 τα ενεργά κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων πάνω από 1.600 εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη και περισσότερα από 2.500 στην Αττική

Πάνω από 1.600 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στη Θεσσαλονίκη, γεγονός που ανησυχεί την Επιτροπή των ειδικών, όπως ανέφερε στην καθιερωμένη ενημέρωση η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Ακόμη επισήμανε πως αυτή τη στιγμή τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι στα 8.500 περίπου, ενώ πάνω από 2.500 εντοπίζονται στην Αττική. Την Τρίτη εντοπίστηκαν συνολικά 197 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη, υπερδιπλάσια από αυτά της Δευτέρας.

«Η διασπορά του ιού αφορά ολόκληρη την επικράτεια», είπε και σημείωσε ότι η παραμικρή αλλαγή στην τήρηση των μέτρων μπορεί εύκολα να ξαναγεμίσει τις ΜΕΘ. Τόνισε, δε, πως τα περισσότερα κρούσματα αναλογικά με τον πληθυσμό εντοπίζονται σε Δυτική Αττική, Κοζάνη, Λάρισα, Ροδόπη και Έβρο.

Για την πληρότητα στις ΜΕΘ, η ίδια ανέφερε ότι στη Θεσσαλονίκη ανέρχεται σε 91%, ενώ ο ρυθμός μεταδοτικότητας (δείκτης Rt) στη Θεσσαλονίκη είναι στο 0,6 (προ δεκαημέρου), όπως επισήμανε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, και στην Αττική στο 0,8. Όπως υπογράμμισε, οι διαγνώσεις στη Θεσσαλονίκη είναι λιγότερες πλέον κατά 30%.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ασθενών με κορωνοίό υποχώρησαν κατά 50% την τελευταία εβδομάδα, ενώ υπάρχει και βελτίωση στην ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων, καθώς υποχώρησαν στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το σύστημα αποσυμφορείται πολύ πιο αργά από ότι συμπιέστηκε, αναφερόμενος στη μαύρη περίοδο του Νοεμβρίου.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον εμβολιασμό, τόνισε πως η συλλογική ανοσία θα επιτευχθεί όταν εμβολιαστεί το 50% των κατοίκων. Επομένως έχουμε «έναν μακρύ, δύσκολο, χειμώνα μπροστά μας», όπως είπε.