Skip to main content

Ανησυχούν οι ξενοδόχοι για την τουριστική κίνηση λόγω νέας βίζας

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων φοβάται μείωση του τουριστικού ρεύματος από τρίτες χώρες, λόγω της νέας διαδικασίας θεώρησης visa Schengen.

Μείωση του τουριστικού ρεύματος από πολίτες των τρίτων χωρών προς την Ελλάδα «φοβάται» η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), με αφορμή την πλήρη εφαρμογή της νέας διαδικασίας θεώρησης visa Schengen.

Η σχετική διαδικασία, πλέον απαιτεί την υποβολή δια φυσικής παρουσίας (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) δέκα δακτυλικών αποτυπωμάτων, φωτογραφίας ειδικών προδιαγραφών κ.λπ., έχει τεθεί σε ισχύ σε αγορές ιδιαίτερης σημασίας για τον Ελληνικό Τουρισμό, όπως Ρωσία, Ουκρανία, Κίνα και σε άλλες  Ινδία, ενώ θα ενεργοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων, επισημαίνει η ΠΟΞ.

Για το λόγο αυτό, η ΠΟΞ απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση και ειδικά στο Υπουργείο Εξωτερικών, να μεριμνήσει από τώρα για την επαρκή στελέχωση των Προξενικών Αρχών και για τη λήψη κάθε άλλου αναγκαίου μέτρου προκειμένου να μην χαθούν πολύτιμα έσοδα και αφίξεις για τον Ελληνικό Τουρισμό.

Ήδη, τονίζουν οι Ξενοδόχοι, από τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής της διαδικασίας, παρατηρείται μεγάλη μείωση των αιτημάτων χορήγησης θεωρήσεων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τουριστικών υπηρεσιακών στελεχών και παραγόντων που δραστηριοποιούνται στις εν λόγω αγορές, η τάση αυτή θα παγιωθεί, τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, οδηγώντας σε προτίμηση προορισμών εκτός Συνθήκης Schengen και κατά συνέπεια, σε απώλεια μεγάλου αριθμού αφίξεων για το υπόλοιπο του 2015 αλλά και για την επόμενη περίοδο του 2016, προς προορισμούς όπως η Ελλάδα.

Επισημαίνεται, ότι ακόμα και αν αυξηθεί ο αριθμός των Visa Centers στις συγκεκριμένες αγορές, κομβικός κρίκος στην όλη διαδικασία, παραμένει ο ρυθμός καταχώρισης των βιομετρικών στοιχείων στο σύστημα VIS από τις κατά τόπους Προξενικές Αρχές. Η καταχώριση μπορεί να γίνεται μόνον στα Προξενεία και μόνον από εξουσιοδοτημένους υπαλλήλους και απαιτεί πολύ περισσότερο χρόνο ανά αίτημα χορήγησης θεώρησης.