Skip to main content

Ανισότητα στο θέμα του φυσικού αερίου βλέπουν οι Γερμανοί

Οι γερμανικές εφημερίδες εστιάζουν στην επαναλειτουργία του αγωγού Nord Stream 1 και την αύξηση επιτοκίου από την ΕΚΤ στο 0,5%.

Ο γερμανικός Τύπος σχολιάζει εκτενώς την απόφαση της Ρωσίας να επαναληφθεί η ροή φυσικού αερίου μέσω Nord Stream 1 προς τη Γερμανία: Η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί με τίτλο «Δώστε γκάζι, τώρα»: «Στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας όλα περιστρέφονται γύρω από την εξάρτηση και όχι τόσο τη λειτουργία της αγοράς και την τήρηση συμφωνιών. Το φυσικό αέριο είναι όπλο στα χέρια ενός: της Ρωσίας. Οι εξαγωγές φυσικού αερίου συμβάλλουν μόλις με 3% στο ΑΕΠ της Ρωσίας. Κατά συνέπεια η Ευρώπη εξαρτάται από την ρωσική ενέργεια πολύ περισσότερο απ΄ ότι η Μόσχα από τα έσοδα. Αυτή την ανισότητα μπορεί να εκμεταλλευτεί ο πρόεδρος Πούτιν όποτε το θελήσει: Σήμερα, αύριο ή με μείον δέκα βαθμούς. Είναι αυτή η αβεβαιότητα, η οποία εκτοξεύει τις τιμές και κλυδωνίζει οικονομίες».

Από την πλευρά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχολιάζει με τίτλο «Οι ελλείψεις»: «Με εντολή του Κρεμλίνου η Gazprom κρατά την Γερμανία σε αγωνία. Η κατάσταση αυτή θα αλλάξει μόνο όταν απελευθερωθούμε από τα δεσμά της ρωσικής εξάρτησης. Ο χρόνος που κερδίζουμε από την επαναλειτουργία του Nord Stream 1 ενδέχεται να είναι σύντομος. Και τίποτα δεν εγγυάται ότι του χρόνου θα έχει διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός. Είναι επομένως κατανοητό ότι ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δεν επιτρέπει κανένα είδος εφησυχασμού μόνο και μόνο επειδή επαναλειτουργεί ο αγωγός κατά 40%. Παράλληλα προετοιμάζει δέσμη νέων μέτρων, έτσι ώστε η χώρα να είναι προετοιμασμένη για παν ενδεχόμενο».

Η ΕΚΤ καλείται να επιλέξει μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης

«Με τη μεγάλη αύξηση του επιτοκίου η ΕΚΤ δείχνει ότι υποτίμησε για μεγάλο χρονικό διάστημα το πρόβλημα. Αν είχε προχωρήσει εδώ και καιρό σε μια μικρότερη αύξηση δεν θα χρειαζόταν να κάνει τώρα ένα τόσο μεγάλο βήμα», σχολιάζει η Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Βήμα με καθυστέρηση». Η εφημερίδα επισημαίνει: «Δεν είναι βέβαιο ότι με το βασικό επιτόκιο στο 0,5% θα τιθασευτεί πραγματικά ο πληθωρισμός. Στην Ευρώπη οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν ένα μειονέκτημα έναντι των ομολόγων τους στις ΗΠΑ, οι οποίοι μπορούν να επικεντρωθούν περισσότερο στην καταπολέμηση του πληθωρισμού επειδή η οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά.

Υψηλά επιτόκια επιβαρύνουν κατά κανόνα την οικονομική ανάπτυξη, μιας και επιχειρήσεις και ιδιώτες έχουν δυσκολότερα πρόσβαση σε φρέσκο χρήμα είτε για επενδύσεις, είτε για κατανάλωση. Ο πληθωρισμός έχει τις ρίζες του κυρίως στην περιορισμένη προσφορά και όχι στην υπερβολικά μεγάλη ζήτηση. Η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσαν το ενεργειακό κόστος. Η ΕΚΤ διατρέχει κίνδυνο να ενισχύσει την επαπειλούμενη οικονομική κρίση το χειμώνα που έρχεται όσο προσπαθεί να περιορίσει τον πληθωρισμό. Δυστυχώς η Φρανκφούρτη έχει να επιλέξει μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης».

Handelsblatt: Η Ιταλία οδεύει προς την «απόλυτη καταιγίδα»

Την παραίτηση του ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι σχολιάζει η Handelsblatt με τίτλο «Δεν υπάρχει εισαγόμενη σταθερότητα»: «Η Ευρώπη έχει κάθε λόγο να ανησυχεί για την Ιταλία, η οποία οδεύει πολιτικά και οικονομικά σε μια "απόλυτη καταιγίδα". Μέχρι να εκλεγεί ένα νέο κοινοβούλιο παγώνουν όλα τα μεταρρυθμιστικά σχέδια. Δεν αποκλείεται σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία να ανέλθει στην εξουσία μια απρόβλεπτη δεξιά κυβέρνηση τη στιγμή που η χώρα διολισθαίνει στην οικονομική ύφεση. Και όλα αυτά σε περίοδο αυξανόμενων επιτοκίων και δημοσίου χρέους στο 150% του ΑΕΠ»

Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: Deutsche Welle