Skip to main content

Ανησυχία ΕΚΤ για δημοσιονομικό εκτροχιασμό στην ευρωζώνη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανησυχεί «σοβαρά» από τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών σε όλη τη 16μελή ευρωζώνη, υπό το πρίσμα της επιδείνωσής τους, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής οικονομολόγος
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ανησυχεί «σοβαρά» από τη διαμόρφωση των δημοσιονομικών μεγεθών σε όλη τη 16μελή ευρωζώνη, υπό το πρίσμα της επιδείνωσής τους, όπως δήλωσε σήμερα μιλώντας στη Φρανκφούρτη ο επικεφαλής οικονομολόγος της κ. Γιούργκεν Σταρκ.

«Στα 16 κράτη-μέλη της ευρωζώνης, τα 13 υπόκεινται πλέον στη προβλεπόμενη διαδικασία για το υπερβολικό έλλειμμα, καθώς τούτο ξεπερνά το 3% του ΑΕΠ τους, όπως ορίζεται από το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπογράμμισε ο ίδιος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας ελκύει την προσοχή των οικονομολόγων, όμως πολλά άλλα προβλήματα υφέρπουν στην ευρωζώνη, πέραν του ελληνικού, σημείωσε.

Ετσι, ο κ. Σταρκ προϊδέασε ότι «πιθανότατα να ακολουθήσουν «νευρικές» αντιδράσεις χρηματιστηρίων ή άλλων οικονομικών αγορών αναφορικά με άλλα κράτη-μέλη της ευρωζώνης, όπως και υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητάς τους». Ο ίδιος τόνισε πως, πάση θυσία, πρέπει να αποτραπούν οι «δημοσιονομικοί εκτροχιασμοί», που βέβαια αλλοιώνουν τη γενική εικόνα στην ευρωζώνη από την άποψη της δημοσιονομικής της «υγείας».