Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
x

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

Έντονος είναι ο κίνδυνος μόλυνσης του ποταμού Έβρου από τοξικές ουσίες και βαρέα μέταλλα, μετά από σημαντική βλάβη στο συγκρότημα επεξεργασίας μεταλλευμάτων Assarel Medet, περίπου 60 χλμ, βορειοδυτικά

Ανησυχία στον νομό Έβρου, προκάλεσε ανακοίνωση της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου ότι σημειώθηκε σημαντική βλάβη ή βιομηχανικό ατύχημα στις διαδικασίες εξόρυξης και εμπλουτισμού του συγκροτήματος επεξεργασίας μεταλλευμάτων Assarel Medet, περίπου 60 χλμ, βορειοδυτικά της Φιλιππούπολης, στη Βουλγαρία.

Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα με την πληροφόρηση που ήρθε από το διαδίκτυο, ήταν η απόρριψη ποσοτήτων από έντονα τοξικές - δηλητηριώδεις ουσίες και βαρέα μέταλλα στον ποταμό Μπάνσκα Λούντα Γιάνα, ο οποίος εκβάλει στον ποταμό Έβρο, με συνέπεια να υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού λόγω των καταρρακτωδών βροχών. Ιχθυολόγοι του τμήματος Αλιείας της Νομαρχίας Έβρου πραγματοποιούν έρευνες για ύπαρξη νεκρών ψαριών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να προκύπτει πρόβλημα.

Παράλληλα έγιναν δειγματοληψίες από διάφορα σημεία του ποταμού, από κλιμάκιο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας. Ο αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής του ΔΠΘ και Διευθυντής του Εργαστηρίου, Θεόδωρος Κωνσταντινίδης, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να υπάρξει ρύπανση του ποταμού, η οποία θα προκαλούσε μεγάλη καταστροφή.

Από την πλευρά του ο αρμόδιος αντινομάρχης Έβρου, Μιχάλης Κογιομτζής, τόνισε ότι «η μοναδική ενημέρωση που είχαμε για το θέμα ήταν μια ανακοίνωση της οικολογικής εταιρείας, ενώ επίσημα από τις βουλγαρικές αρχές δεν υπήρξε κάτι σχετικό». Παράλληλα υπογράμμισε ότι «αύριο θα γίνει ακόμη μια δειγματοληψία στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Έβρου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οτιδήποτε ανησυχητικό που να υποδηλώνει επιβάρυνση της ποιότητας των υδάτων».A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ