Skip to main content

Ανησυχητικά μηνύματα για το μέλλον της Ευρώπης

Έντονος προβληματισμός και σύγχυση είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα που επικρατούν μεταξύ επενδυτών και πολιτικών για το μέλλον της Ευρώπης.
Έντονος προβληματισμός και σύγχυση είναι τα δύο κυρίαρχα συναισθήματα που επικρατούν για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς τη στιγμή που φουντώνουν οι φήμες για προσφυγή της Ισπανίας σε πακέτο διάσωσης, πιέζοντας το ευρώ προς τα κάτω, ο Όλι Ρεν δηλώνει ανήσυχος για το ενδεχόμενο εκτροχιασμού της ανάπτυξης στη γηραιά ήπειρο.

Όπως τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, τα όσα διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στις αγορές ομολόγων, με τα πορτογαλικά και ισπανικά spreads να δέχονται επίθεση, έχουν την δυναμική να  εκτροχιάσουν την, ούτως ή άλλως, εύθραυστη ανάκαμψη.

«Η αναταραχή στις αγορές κρατικών ομολόγων έχει ρίξει μια βαριά σκιά πάνω στη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ευρώπης, η οποία μπορεί να εκτροχιάσει την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρεν.

Την ίδια στιγμή σε κομβικό σημείο βρίσκεται το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, υποχωρώντας στα χαμηλά εβδομάδας (1,228 δολάρια), με τους επενδυτές να μην μπορούν να προσδιορίσουν προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες.

Εξάλλου, τα spreads της Ισπανίας  εκτοξεύτηκαν σε ρεκόρ δεκαετίας, στις 218 μονάδες βάσης, ενώ επικίνδυνα προς τις 300 μονάδες βάσης πλησιάζει και το πριμ διακράτησης της Πορτογαλίας, ανερχόμενο στις 293 μονάδες βάσης.

Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον της Ευρώπης, με όλα τα βλέμματα να πέφτουν στην Ισπανία, πιθανή βοήθεια στην οποία ίσως προκαλέσει τσουνάμι εξελίξεων.