Skip to main content

Ανήσυχος για τη διεθνή συνεργασία απέναντι στις κρίσεις ο Στρος-Καν

Την ανησυχία του για την έλλειψη βούλησης των μεγάλων δυνάμεων να συνεργασθούν για την ανοικοδόμηση και την καλύτερη ρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του
Την ανησυχία του για την έλλειψη βούλησης των μεγάλων δυνάμεων να συνεργασθούν για την ανοικοδόμηση και την καλύτερη ρύθμιση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι αποτελεί χρέος μας ο ανασχηματισμός των χρηματοπιστωτικών μας θεσμών κατά τρόπον ώστε να γίνουν πιο ανθεκτικοί στις κρίσεις, έπειτα από την τελευταία κρίση που συγκλόνισε τις οικονομίες ολόκληρου του πλανήτη τον περασμένο χρόνο», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Κατά τη γνώμη μου το κύριο ερώτημα είναι: εκμεταλλευόμαστε στο μάξιμουμ αυτή τη δυνατότητα; Και οφείλω να σας πω ότι είμαι λίγο ανήσυχος», είπε και πρόσθεσε: «Η οικονομική ανάπτυξη ξαναρχίζει, γεγονός που αποτελεί καλή είδηση, αλλά ταυτόχρονα η βούληση για συνεργασία μεταξύ των χωρών υποχωρεί λίγο».

Όπως τόνισε ο κ.Στρος-Καν, κάθε κυβέρνηση στρέφεται στη χώρα της, στο δικό της πολιτικό πρόγραμμα και η βούληση για κοινή δράση κινδυνεύει σε έξι μήνες, όχι να εξαφανισθεί, αλλά να μην είναι πια αυτή που ήταν πριν από λίγο καιρό, αμέσως μετά την οξεία φάση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Για παράδειγμα, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντούν τεράστιες δυσκολίες για να φθάσουν σε μια συναινετική προσέγγιση ως προς τον έλεγχο των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (hedge funds), που κατηγορούνται ότι διαδραμάτισαν ρόλο ενίσχυσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης», επεσήμανε.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι ευρωπαϊκές χώρες ανέβαλαν χθες συζήτηση για το θέμα κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, εξαιτίας των αντιρρήσεων της Βρετανίας, που ανησυχεί για το μέλλον του Σίτι του Λονδίνου, ενώ παράλληλα η βρετανική κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια δύσκολη προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών. Το θέμα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων βρέθηκε επίσης στο επίκεντρο πρόσφατης αντιπαράθεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, που κατηγορούν την Ευρώπη ότι επιδιώκει να κλείσει τα σύνορά της στα αμερικανικά hedge funds για λόγους προστατευτισμού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμαρτύρεται για την εφαρμογή λογιστικών κανόνων στις ΗΠΑ που πλήττουν τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις. Σε μια αναφορά στη βρετανική αντίσταση ως προς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια, ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δήλωσε ότι η σημερινή κατάσταση απαιτεί «μια ισχυρή πολιτική ηγεσία για να αντισταθεί στις εθνικές πιέσεις».

«Χωρίς διεθνή συνεργασία, δεν μπορούμε να επιτύχουμε», πρόσθεσε. Το νέο διεθνές πλαίσιο ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα πρέπει να λειτουργήσει «κατά ενιαίο τρόπο» για την αποφυγή των κερδοσκοπικών παρεκβάσεων της πρόσφατης κρίσης, είπε Ντομινίκ Στρος-Καν. «Η προτεραιότητα είναι να μην ξεχνάμε ότι δεν υπάρχουν εθνικές λύσεις» για τη ρύθμιση των χωρίς σύνορα αγορών, «οι παγκόσμιες κρίσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις», είπε.