Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Άνοιξαν εμπορικά κέντρα - πολυκαστήματα παρά τα μέτρα

Καταγγελίες του Εμπορικού Συλλόγου και της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων – Επιχειρήσεις βρήκαν παραθυράκι και λειτουργούν νομότυπα .

Τι και αν ο κορωνοϊός αρχίζει να μας δείχνει για τα καλά τα δόντια του, τι και αν ελήφθησαν μέτρα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του, σύμφωνα με τα οποία εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα πρέπει να παραμείνουν κλειστά;

Το ελληνικό… δαιμόνιο κατάφερε και βρήκε παραθυράκι, με αποτέλεσμα τόσο το εξαώροφο Hondos Center στην οδό Αριστοτέλους, όσο και η Απολλώνια Πολιτεία -  Hondos Center στο εμπορικό πάρκο Florida II, αλλά και καταστήματα στο εμπορικό κέντρο Πλατεία να λειτουργούν. Το οξύμωρο στην τελευταία περίπτωση είναι πως με τα μέτρα εναρμονίστηκαν οι αλυσίδες καταστημάτων που λειτουργούν σε αυτό και όχι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ρούχων και εσωρούχων.

Μάλιστα στην περίπτωση του Hondos Center στην οδό Αριστοτέλους, φέρεται πως άνοιξε νόμιμα καθώς με βάση την άδεια λειτουργίας του είναι κατάστημα λιανεμπορίου, παρά τους έξι ορόφους που διαθέτει.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε επικοινωνία της Voria.gr με την Απολλώνια Πολιτεία, σχετικά με το αυριανό ωράριο λειτουργίας του καταστήματος, καθώς σήμερα λειτουργεί με μειωμένο ωράριο από τις 11.00 έως τις 18.00 μμ, η απάντηση ήταν πως δεν γνωρίζουν πώς θα λειτουργήσουν(!).



Το γεγονός του ανοίγματος των εν λόγω πολυκαταστημάτων και του Πλατεία καταδίκασε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Παντελής Φιλιππίδης, ο οποίος μάλιστα επισήμανε πως δέχτηκε και τηλεφώνημα από το αστυνομικό τμήμα του Λευκού Πύργου προκειμένου να τον ρωτήσουν αν τα καταστήματα που άνοιξαν υπόκεινται στα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση. «Σαφώς και δεν θα έπρεπε να είναι ανοιχτά» ήταν η αφοπλιστική απάντηση του κ. Φιλιππίδη.

«Στην προσπάθεια για να μην εξαπλωθεί ο ιός όλοι πρέπει να είμαστε ενωμένοι, όχι άλλοι να παίζουν άμυνα και άλλοι επίθεση. Ως ΕΣΘ πήραμε μία γενναία απόφαση να προτείνουμε το κλείσιμο των καταστημάτων μέχρι την Τετάρτη, συναισθανόμενοι τις κρίσιμες ώρες που ζούμε. Κάποιοι επιχειρηματίες δεν νοιάζονται και ρισκάρουν την υγεία των εργαζομένων αλλά και  των πελατών τους» σημειώνει ο κ. Φιλιππίδης υπογραμμίζοντας πως ήδη και άλλες πόλεις θα ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΕΣΘ κλείνοντας τα καταστήματα τους,  μεταξύ άλλων σε Καβάλα, Σέρρες, Μουδανιά, Πολύγυρο αλλά και στη Θέρμη, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της νότια Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΣΘ είχε εισηγηθεί από την Παρασκευή (δείτε εδώ) κλείσιμο όλων των εμπορικών καταστημάτων, πρόταση που δικαιώνει η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης που βάζει λουκέτο από την ερχόμενη Τετάρτη (δείτε εδώ).
 
Τι λένε οι εμποροϋπάλληλοι

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση της η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης καταγγέλλει το γεγονός πως καταστήματα χιλιάδων τ.μ., πολυκαταστήματα καλλυντικών και ρούχων παραμένουν ανοιχτά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων και των καταναλωτών.



«Μετά από καταγγελία που έκανε το σωματείο μας, στην επιχείρηση HONDOS, και μετά από έλεγχο της αστυνομίας, ενημερωθήκαμε πως το κατάστημα λειτουργεί νόμιμα, με βάση την άδεια λειτουργίας του, ως κατάστημα λιανεμπορίου. Με λίγα λόγια, ένα πολυκατάστημα 6 ορόφων είναι στην ίδια κατηγορία, με τα μικρά εμπορικά καταστήματα που λειτουργούν με έναν ή και χωρίς εργαζόμενους» αναφέρει η ανακοίνωση της Ένωσης υπογραμμίζοντας πως «μετά την παρέμβαση του σωματείου μας, η εργοδοσία εταιρειών που λειτουργούν μέσα στα πολυκαταστήματα αναγκάστηκε να διώξει τους εργαζόμενους της, για να κρύψουν το γεγονός πως οι συγκεκριμένοι χώροι, προφανώς και αποτελούν πολυκαταστήματα shop in shop, επομένως θα έπρεπε να παραμείνουν κλειστά».

«Την ευθύνη φέρει πρώτα από όλα η κυβέρνηση, που δίνει τη δυνατότητα στην εργοδοσία να βρίσκει παραθυράκια ακόμα και σε αυτά τα ελλιπή μέτρα, ώστε να τα παρακάμπτει. Επιβεβαιώνεται καθημερινά πως η κυβέρνηση έχει ως βασικό της καθήκον τη θωράκιση των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζόμενων. Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να έρθουν τώρα σε επαφή με το σωματείο τους, να παλέψουν και οι ίδιοι για να εξασφαλίσουν την προστασία της υγείας τους. Απαιτούμε από το κράτος, να παρέμβει άμεσα για να κλείσουν όλα τα πολυκαταστήματα εδώ και τώρα» καταλήγει η ανακοίνωση.