Skip to main content

Άνοιξαν τις πύλες τους για τους δημότες τα «Δωμάτια της Γειτονιάς»

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία του δήμου, του ΚΕΠΑ και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής ΠΕΡΑ με αποκλειστική δωρεά του Νιάρχος

Άνοιξαν τις πύλες τους τα τρία «Δωμάτια της Γειτονιάς» στον δήμο Θεσσαλονίκης, στόχος των οποίων είναι οι πολίτες να έχουν έναν δικό τους χώρο ανταλλαγής απόψεων, γνώσεων και δράσεων.

Τα «Δωμάτια» λειτουργούν σε τρεις δημοτικές κοινότητες και συγκεκριμένα στη Β΄ Κοινότητα στις Δωδεκαόροφες πολυκατοικίες, στη Γ΄ στην οδό Θεοφίλου, στην Άνω Πόλη και στη Δ΄ στους πρώην στάβλους Παπάφη.

Είναι χώροι δωρεάν και ανοιχτοί σε όλους και διαθέτουν εξοπλισμό, εργαλεία και υλικά για χειροτεχνίες και κατασκευές, καθώς και χώρους συνάθροισης και εργαστηρίων.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία του δήμου, του ΚΕΠΑ και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής ΠΕΡΑ με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στo πλαίσιo της δωρεάς ύψους 10.000.000 ευρώ στον κεντρικό Δήμο.



«Το πρόγραμμα βασίστηκε στην ιδέα που είχαμε “Αγαπώ την πόλη μου – Υιοθετώ τη γειτονιά μου”. Θέλουμε οι κάτοικοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να δώσουν προσωπικότητα στη γειτονιά τους», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, επισημαίνοντας παράλληλα πως πρέπει να βρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι τρόπο για την οικονομική αυτονομία των χώρων.

Ήδη υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά των πολιτών, οι οποίοι επισκέπτονται τα τρία «Δωμάτια της Γειτονιάς». Όπως είπε ο κ. Μπουτάρης, «εάν η προσπάθεια πετύχει σε αυτούς τους τρεις χώρους, μπορεί στη συνέχεια να επεκταθεί το πρόγραμμα».

«Στόχος είναι η εξωστρέφεια της γειτονιάς και οι συνέργειες. Αυτό είναι το ουσιαστικό νόημα της αναβάθμισης των κοινοτήτων» επισήμανε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών Νίκος Φωτίου.
 
Σήμερα παρουσιάστηκε το ένα από τα τρία «Δωμάτια της Γειτονιάς», το οποίο βρίσκεται στους πρώην στάβλους Παπάφη, στην οδό Μυκόνου, παρουσία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, των αντιδημάρχων Νίκο Φωτίου και Θανάση Παππά.

Ο χώρος ανακατασκευάστηκε και δόθηκε για λειτουργία πριν από 1,5 μήνα. Εκτός από τον εσωτερικό χώρο, τριών δωματίων, υπάρχει και μια μεγάλη αυλή με παρτέρια στα οποία οι δημότες μπορούν να φυτέψουν και να παρακολουθήσουν μαθήματα κηπουρικής. Επίσης,  υπάρχουν τραπεζάκια και ψησταριές, ενώ είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηθεί και υπαίθριο σινεμά.



Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς οι τεχνικές υπηρεσίες συνέβαλαν στη διαμόρφωση του χώρου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και νέων παρεμβάσεων εάν απαιτηθεί.



Τα «Δωμάτια της Γειτονιάς» λειτουργούν από Τρίτη έως Σάββατο από τις 11.00 έως τις 19.00.  Για να επισκέπτεται κάποιος πολίτης τον χώρο απαιτείται μόνο εγγραφή.

Δωμάτιο B' Κοινότητας: γωνία Δημ. Γαλανάκη και Γεωρ. Ιβανόφ, Δωδεκαόροφες
b-koinotita@domatio.net
2310-553184

Δωμάτιο Γ' Κοινότητας: Θεοφίλου 25, Άνω Πόλη
c-koinotita@domatio.net
2310-270089

Δωμάτιο Δ΄Κοινότητας: Μυκόνου 2, Κάτω Τούμπα
d-koinotita@domatio.net
2310-945613