Skip to main content

Άνοιξε η συντριπτική πλειονότητα των ξενοδοχείων στο νότιο Αιγαίο

Τα υψηλότερα ποσοστά ανοικτών ξενοδοχείων καταγράφονται σε Μύκονο, Πάρο και Νάξο, όπου ήδη από τον Ιούνιο αυτά που άνοιξαν έφταναν μέχρι και το 90%.

Ανοικτό ήταν το 69,8% των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας το δεύτερο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα συμπεράσματα έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για το νότιο Αιγαίο.

Από το υπόλοιπο 30% των καταλυμάτων που δεν είχε ανοίξει μέχρι τέλους Ιουνίου, η συντριπτική πλειονότητα πρόκειται να ανοίξει το αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ ποσοστό 18% δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση εάν θα σηκώσει ρολά.

Από τα ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας που σκοπεύουν να ανοίξουν στο νότιο Αιγαίο, τα μισά (ποσοστό 47,5%) δηλώνουν ότι θα έχουν λειτουργήσει τις επόμενες εβδομάδες, ανεβάζοντας το ποσοστό των ανοικτών ξενοδοχείων για τον μήνα Ιούλιο για το νότιο Αιγαίο στο 84%, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΙΤΕΠ συγκλίνουν με τα στοιχεία των ενώσεων ξενοδόχων για τα νησιά Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη, Πάρος και Νάξος. Συγκεκριμένα, μέσα στον Ιούνιο σε Ρόδο και Σαντορίνη οκτώ στα 10 ξενοδοχεία εποχικής λειτουργίας ήταν ανοιχτά, ποσοστό που στην Κω περιορίζεται στο 50%, αλλά βαίνει αυξανόμενο.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανοικτών ξενοδοχείων καταγράφονται σε Μύκονο, Πάρο και Νάξο, όπου ήδη από τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία που άνοιξαν έφταναν μέχρι και το 90%, ενώ, σύμφωνα πάντα με τις αντίστοιχες ενώσεις ξενοδόχων, μέσα στον Ιούλιο αναμένεται να ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχείων στα νησιά αυτά.

Σε σύγκριση πάντως με την περυσινή χρονιά, από τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα μέσω του ΙΤΕΠ, στο τέλος Ιουλίου τα ξενοδοχεία που είχαν δημιουργήσει υγειονομικό πρωτόκολλο αντιστοιχούν στο 65% επί του συνόλου του ξενοδοχειακού δυναμικού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι κάθε ξενοδοχείο και φέτος, προκειμένου να ανοίξει υποχρεώνεται να συμμορφωθεί στα ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων ρυθμίζονται οι απαραίτητες προδιαγραφές υγειονομικής ασφάλειας.