Skip to main content

Άνοιξε τις πόρτες του το Μουσείο Σχολικής Ιστορίας στις Συκιές

Ένας πολύτιμος πολιτιστικός και πνευματικός θησαυρός εκπαιδευτικής ιστορικής κληρονομιάς της χώρας μας πήρε σάρκα και οστά.

Ένα ξεχωριστό ταξίδι στο χρόνο, όταν τα τάμπλετ ήταν αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας, και οι σχολικές ποδιές και οι βέργες τιμωρίας αποτελούσαν αναπόσπαστο κομμάτι της σχολικής καθημερινότητας, αναβιώνει από σήμερα στο Μουσείο Σχολικής Ιστορίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών, που εγκαινιάστηκε το πρωί από το δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη.

Μικροί και μεγάλοι που βρέθηκαν στους χώρους του Μουσείου είχαν τη συγκινητική ευκαιρία να γίνουν κοινωνοί εκατοντάδων σχολικών και εξωσχολικών βιβλίων και αντικειμένων, σπάνιων και δυσεύρετων αλλά οικείων στη συλλογική μνήμη, ακόμα και από το 1802, σε ένα εξαιρετικό εγχείρημα-εργαλείο για την εκπαιδευτική κοινότητα, που εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο ιστορικός, συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Νίγδελης. 

Αναγνωστικά, αλφαβητάρια, βιβλία μαθηματικών, φυσικής, χημείας, τετράδια, έλεγχοι, περιοδικά και κόμικς, χάρτες, βίτσες, κουδούνια, εργαστηριακά μέσα, ξύλινα θρανία που μαρτυρούν εκατοντάδες ώρες που πέρασαν εκατοντάδες μαθητές από πάνω τους, συνιστούν έναν πολύτιμο πολιτιστικό και πνευματικό θησαυρό εκπαιδευτικής ιστορικής κληρονομιάς της χώρας μας, που πήρε σάρκα και οστά, σε ιδιόκτητο χώρο του δήμου Νεάπολης-Συκεών και θα προσφέρεται για οργανωμένες ξεναγήσεις σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και μεμονωμένων επισκεπτών.

«Σταθερός στόχος η ποιοτική βελτίωση της Παιδείας»

«Με το μεράκι και το πείσμα του Κώστα του Νίγδελη, ελπίζουμε να καταφέρουμε να μετατρέψουμε το πανέμορφο αυτό Μουσείο σε ένα μελίσσι, σε μία βιωματική και διαδραστική φωλιά μαθητών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, ιστορικών για την ιστορία του εκπαιδευτικού μας συστήματος, για να δούμε και να καθορίσουμε το υψηλότατο εκείνο σημείο που πρέπει να φτάσουμε την Παιδεία της χώρας μας» σημείωσε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Ο δήμαρχος εξήρε «την καθοριστική και αποφασιστική συμβολή του Κώστα Νίγδελη, που με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του κατάφερε να ευαισθητοποιήσει και να κινητοποιήσει εκπαιδευτικούς αλλά και εκατοντάδες συμπολίτες μας, και να συγκεντρώσει έναν τεράστιο όγκο περιεχομένου, αποδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει μεράκι, εθελοντισμός, πίστη και πείσμα, η επιτυχία έρχεται, και μάλιστα χωρίς μεγάλο οικονομικό κόστος».

Όπως τόνισε, «θα συνεχίσουμε τον σταθερό μας αγώνα -όχι συγκυριακό και ευκαιριακό- και την προσπάθεια για τη διαρκή ποιοτική βελτίωση της Παιδείας στο δήμο μας, συμβάλλοντας και υποστηρίζοντας καθοριστικά το έργο των εκπαιδευτικών μας». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος στους συμπολίτες μας που δώρισαν στο δήμο το οίκημα που στεγάζεται το Μουσείο, «τους αείμνηστους Γιώργο και Δήμητρα Ψάλτου, που χάρισαν και εμπιστεύτηκαν στο δήμο το περιουσιακό τους στοιχείο, προκειμένου να γίνει ένας χώρος Παιδείας και Πολιτισμού στη μνήμη του αδικοχαμένου εγγονού τους, Γιωργάκη».

«Εργαλείο δουλειάς για τις επόμενες γενιές»

«Ένα όνειρο έχει γίνει πραγματικότητα» τόνισε συγκινημένος ο ιστορικός, συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Νίγδελης, ευχαριστώντας τον δήμαρχο και σημειώνοντας ότι «δεν υπήρχε δήμος να υποδεχθεί αυτόν τον τεράστιο όγκο εκθεμάτων». Χαρακτήρισε «σταθερό αρωγό και δήμο της Παιδείας και του Πολιτισμού» το δήμο Νεάπολης-Συκεών, επισημαίνοντας «τη σημαντική βοήθεια του προέδρου της ΚΕΥΝΣ Δημήτρη Απατσίδη και του αντιδημάρχου Παιδείας Μιχάλη Βουλγαρίδη».

Όπως σημείωσε ο κ. Νίγδελης «δεν πρόκειται απλά για έναν μουσειακό χώρο. Είναι μνήμες, και οι μνήμες είναι άρωμα ζωής. Πρόκειται για ένα εργαλείο δουλειάς για τις επόμενες γενιές, ένα λιθαράκι στην περαντζάδα της ζωής, με περισσότερα από 1.500 σχολικά βιβλία, χάρτες, εποπτικά μέσα διδασκαλίας και αντικείμενα από το 1802, τα οποία είμαστε περήφανοι που ήδη έχει στείλει το Α.Π.Θ. να μελετήσουν ερευνητές της Εκπαίδευσης».

Τα συγχαρητήρια, την ευλογία και τις θερμότερες ευχές του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως και Συκεών κ. Βαρνάβα, μετέφερε ο πατήρ Βασίλειος Μήλιος από τον Ι.Ν.Αγ. Χαραλάμπους και Χριστοφόρου, επισημαίνοντας «τη σημασία του να διαφυλάσσουμε τη μνήμη και να τη μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές, διδασκόμενοι από τις βάσεις μας». Στην τελετή των εγκαινίων, όπου χοροστάτησαν ο πατήρ Χρήστος και ο πατήρ Ανδρέας από τον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου και ο πατέρας Στυλιανός από τον Ι.Ν. Αγ. Χαραλάμπους και Χριστοφόρου, παραβρέθηκαν δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι Νεάπολης-Συκεών, μαθητές από τα 1ο-5ο Δημοτικά Σχολεία Συκεών και πλήθος πολιτών.

Το παρών έδωσαν επίσης ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Παύλος Ματζιάρης, ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Χρήστος Γεωργίου, ο επί σειρά ετών Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Χρήστος Πάσχος, ο πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Δημήτρης Κόγιας, ο πρώην δήμαρχος Πολίχνης Κώστας Θεοδωρίδης, καθώς και ο Πρόεδρος Ελλήνων Λογοτεχνών Δημήτρης Μπουκώνης.
 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Μουσείο Σχολικής Ιστορίας Νεάπολης-Συκεών
Γρηγορίου Λαμπράκη 42, Συκιές
Ραντεβού για ξεναγήσεις σχολείων: 2313 329 569, Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών